„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
Prihvatilište za žene i djecu u nevolji „Mirjam“


Obiteljski dom trebao bi biti mjesto ispunjeno ljubavlju i pažnjom. Žalosna je činjenica da za veliki broj osoba upravo obiteljski dom predstavlja mjesto opasnog i ponižavajućeg življenja. Nasilje u obitelji postoji u mnogo oblika: tjelesno, emocionalno, seksualno, ekonomsko… Najčešće žrtve nasilja u obitelji su žene, djeca i starije osobe. O njihovoj patnji malo se zna, jer se ne usuđuju govoriti, a javnost zatvara oči sve dok neka obiteljska tragedija ne postane vijest crnih kronika.

Caritasovo prihvatilište za žene i djecu u nevolji „Mirjam“ pruža utočište žrtvama obiteljskoga nasilja, nudi im privremeni zaštićeni smještaj te savjetodavnu, psihološku, posredničku i duhovnu pomoć. Raspolaže s po tri dvokrevetne i trokrevetne sobe, zajedničkom kuhinjom, dnevnim boravkom, kupatilom i prostorijom za susrete.

Smještaj u Prihvatilištu je privremeno i prijelazno rješenje, a najdulje se u Prihvatilištu može boraviti 6 mjeseci. Po uzoru na slična prihvatilišta u svijetu, sigurnost i tajnost boravka su zajamčeni.

Iskustvo je pokazalo da je za žrtvu nasilja najopasnije razdoblje kada odluči napustiti nasilnika. Stoga je važno napraviti osobni plan sigurnosti i potražiti pomoć. Iz svake situacije postoji izlaz. I postoje osobe koje su spremne pomoći.


«Istina će vas osloboditi.»
(Iv 8,32)
 
2009 - 2017. © sva prava pridržana - Caritas Mostar