„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
Redovite akcije
Korizmena akcija

Korizma je vrijeme koje nas svojom ozbiljnošću poziva na žrtvu, odricanje i dobra djela. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za sebe, izgubljeni su dani, riječi su blaženog Ivana Merza. Upravo je vrijeme korizme povlašteno vrijeme za djela ljubavi. Zato u korizmeno vrijeme Biskupijski Caritas Mostar poziva vjernike na odgovornu i zauzetu skrb za čovjeka, na djela odricanja, solidarnosti i ljubavi kako bi preko župnih i biskupijskoga Caritasa pomogli potrebnima.


Škola volontarijata

Svaka župna zajednica uz slavljenje sakramenata i naviještanje riječi Božje pozvana je promicati karitativnu djelatnost i volontarijat. To je i zadaća svakoga kršćanina. Život župne zajednice kao i djelovanje Caritasa nezamislivo je bez volontera. Svjestan potrebe i važnosti volonterskog angažiranja vjernika laika u župi, na poseban način u radu župnoga Caritasa, Biskupijski Caritas Mostar organizira Ljetne škole volontarijata. Program Škole volontarijata sastoji se od duhovnog, edukativnog i praktičnog dijela. Prigoda je to da mladi iz hercegovačkih župa čuju predavanja o volontarijatu, razmjene iskustva, te vlastitim dragovoljnim radom osjete na konkretan način što znači biti volonter. U našem vremenu kojeg karakteriziraju egoizam, zatvorenost, osobni interes, te u mentalitetu u kojem se za sve učinjeno traži naplata volonteri postaju svjedoci vrijednosti koje su potrebne našem društvu i našoj Crkvi.

ne trebaš hodati po vodi, ne moraš biti bolji od drugih,
nemaš ništa više od onog što svi ostali imaju, ali ono što čini razliku, djela su kojima kod drugih ostavljaš svoj trag
....Otisak SrcaNedjelja Caritasa

Jedan od važnijih dana u godini za Biskupijski Caritas Mostar je Nedjelja Caritasa koja se po odluci naših biskupa proslavlja na treću nedjelju Došašća. Već nekoliko godina zaredom Biskupijski Caritas na ovaj dan organizira prigodan program i akcije kako bi pobliže predstavio vjernicima svoj rad. To je dan kada su svi vjernici pozvani da na Božju ljubav uzvraćaju caritasom - djelotvornom ljubavlju, prepoznajući i pomažući čovjeka u potrebi. Aktivno življena odgovornost kršćanina očituje se u brizi za dobro cijele zajednice i konkretno se ostvaruje u nastojanju da svaka osoba na zemlji živi život dostojan čovjeka. Što više netko može, to je veća njegova etička i moralna odgovornost.
Nedjelja Caritasa je i prigoda kada Caritas zahvaljuje svima koji su mu pomagali u njegovom radu.


Adventska akcija „Paket ljubavi“

„Paket ljubavi“ naziv je adventske akcije koju Biskupijski Caritas Mostar organizira od 2002. godine. U vrijeme adventa pozivaju se vjernici i ljudi dobre volje da pripreme jedan paket s najosnovnijim namirnicama i uljepšaju Božić siromašnoj obitelji. Zamišljeno je da se akcija provodi u svim župama na području hercegovačkih biskupija. Želja nam je animirati što više obitelji za prikupljanje hrane u korist potrebnih i siromašnih obitelji.

Tko ima ljubavi u srcu ima uvijek nešto što može darovati. Sv. Augustin

 
2009 - 2017. © sva prava pridržana - Caritas Mostar