„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
Ljubav sve pokriva
U povodu 25. obljetnice utemeljenja Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan (1982. - 2007.) objavljujemo zbirku 25 istinitih priča o osobama koje smo tijekom proteklih godina susreli i upoznali u našem radu.

Knjiga je nastala jednostavno i gotovo spontano bez ambicije da dokumentira događaje i ljude po važnosti ili kronologiji. U njoj djelatnici Caritasa prepričavaju ispovijesti, događaje i životne sudbine ljudi s kojima su se u svome konkretnom karitativnom djelovanju susreli. Željeli smo da u središtu svake priče budu djeca, žene, muževi, obitelji, starci, bolesnici i nemoćnici, siromašni i nezbrinuti, beskućnici i prognanici, dakle, oni radi kojih Caritas postoji. Način pripovijedanja i stilovi su različiti, a svaka je priča autentična makar smo promijenili neka imena stvarnih sudionika. Bilo nam je nemoguće sa samo 25 priča obuhvatiti sva područja djelovanja Caritasa, no nadamo se da će ova knjiga ostati svojevrsno svjedočanstvo Caritasova djelovanja kroz minulu četvrt stoljeća.

Naslov je knjige Ljubav sve pokriva. Citat je to iz Hvalospjeva ljubavi (1Kor 13,7) što ga apostol Pavao upućuje Korinćanima u svojoj Prvoj poslanici. Da, jedino je Božja ljubav kadra pokriti svaku ljudsku zloću, uvredu, grijeh, propust… Upravo ta Božja ljubav oplemenjuje, osposobljuje i nadahnjuje čovjeka za djelovanje u ljudskoj ljubavi. Izvorište ali i konačan cilj i svrha djelotvorne kršćanske ljubavi jest u Bogu, koji je Ljubav. Zato sveti Pavao također za ljudsku ljubav kaže da ona sve pokriva. Doista, ako čovjek u svome srcu osjeća ljubav, onda njegovo razmišljanje i djelovanje poprima jednu posve novu dimenziju. On na licu brata čovjeka koji je u nevolji i potrebi prepoznaje lice Božje: Što god učinite jednome od ove moje najmanje braće meni ste učinili! (usp. Mt 25,40).

Caritas, odnosno kršćanska djelotvorna ljubav, jest trodimenzionalna:
  • usmjerena prema Bogu, ona je specifičan čovjekov odgovor na Božju ljubav prema čovječanstvu;
  • očitovana u konkretnoj pomoći bližnjemu, ona je djelotvorno sredstvo, lijek koji liječi ili ublažuje ljudsku bol, nevolju i patnju;
  • i naposljetku djelotvorna ljubav obogaćuje i izgrađuje čovjeka pojedinca u duhovnom smislu te mu otvara vrata neba, života vječnoga u Božjem kraljevstvu.
Neka ova knjiga bude također skroman znak duboke zahvalnosti svih djelatnika mostarskoga Caritasa Bogu na njegovu milosnu daru po kojem smo, premda sluge beskorisne, kroz karitativni rad mjesne Crkve bili navjestitelji i svjedoci Kristove ljubavi u vremenu i društvu u kojem živimo.
Kliknite ovdje za preuzimanje knjige u PDF formatu.

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije
Mostar 2007.
 
Dr.don Ante Komadina,
ravnatelj Caritasa Mostar
 
2009 - 2017. © sva prava pridržana - Caritas Mostar