, 2010-01-15

KAKO POMOĆI?

Posljednjih mjeseci prevladavale su vijesti o katastrofama – potresima, povodnjima, prometnim nesrećama i u zemlji i u inozemstvu. No najveća od njih pogodila je Republiku Haiti u Srednjoj Americi 12. siječnja ove godine.

Zemlju je otkrio Kristofor Colombo 1492. godine. Moglo je tada biti oko 300.000 domorodaca na području od 27.500 km2. Otoku je promijenjen naziv u Hispaniola (mala Španjolska). Španjolci i Francuzi dogovorili su 1697. političku podjelu otoka. Francuski je dio bio bogat šećernom trskom. Doveli su stotine tisuća crnaca-robova iz Afrike da rade u proizvodnji šećera. Mnogo kasnije robovi su se pobunili i nakon 15- godišnje pobune 1804. zadobili slobodu i državu, ponovno nazvanu Haiti (zemlja visokih planina). Bila je to prva zemlja koja je zadobila slobodu i nezavisnost s većinskim crnačkim stanovništvom. Službeni jezik je francuski uz domaći haićanski kreolski.
Danas Republika Haiti ima 11.055.000 stanovnika, od toga 7.205.000 katolika raspoređenih u deset biskupija.
Haiti su danas jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu (godišnji bruto dohodak je 790 dolara).
U potresu od 12. siječnja registrirano je zasad oko 50 tisuća poginulih, a taj će broj vjerojatno rasti. Pod razvalinama ordinarijata u glavnom gradu Port-au-Princeu poginuo je i nadbiskup Joseph S. Miot. Nakon potresa nastao je opći kaos. Mnogi su ostali bez igdje ičega i trebaju doslovno sve.

Evo prigode da se pokažemo kršćanima prema unesrećenim i pomognemo koliko možemo kao što smo učinili i u drugim sličnim situacijama.

Biskup je pozvao župnike svih hercegovačkih župa da u nedjelju 24. siječnja provedu sabirnu akciju na svim Svetim misama. Svi milodari koji se ukupe u crkvama ili župnim uredima dostavit će se Biskupijskom Caritasu koji će nastojati što prije najsigurnijim putem dostaviti pomoć na pravu adresu za potrebe stanovništva na Haitiju.

Moguće su i uplate na žiroračun Caritasa
kod UniCredit banke broj

s naznakom „za Haiti“