„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
, 2010-02-15
U ovoj godini koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Caritas Europe pokrenuo je kampanju „Zero Poverty“ (Nula siromaštva) kojom mreža Caritasa Europe poziva građane Europe da se u javnom i privatnom okruženju bore protiv siromaštva i za izgradnju društva uključenosti.
U mijenjanju stvarnosti svatko ima svoje mjesto i svoju odgovornost.
Posebice oni koji donose odluke na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, ali i svi organizirani u udrugama, ustanovama i organizacijama, medijima, vjerskim zajednicama, tvrtkama i znanstvenim institucijama, odgovorni su prepoznati i razumjeti siromaštvo i socijalnu isključenost te djelovati protiv njih. U zajedničkim naporima solidarnost mora biti trajna obveza, a istodobno – s pravdom i općim dobrom – i temeljno načelo.
Siromaštvo je znatno šire, više i kompleksnije od ne-imanja dovoljno sredstava za život. Ono dramatično utječe na cjelokupni život čovjeka, oduzimajući mu dostojanstvo, slobodu, sigurnost i moć. Caritas Europe kampanjom „Nula siromaštva“ nudi viziju drugačijeg svijeta u kojem nitko nije prisiljen živjeti na ulici ili prerano umrijeti jer si ne može priuštiti zdravstvenu skrb.
 
U peticiji „Nula siromaštva“ Caritas Europe poziva na ostvarenje sljedećih ciljeva:
 
1) Ukinuti dječje siromaštvo u Europi (zajamčeni dječji doplatak svakom djetetu);
2) Osigurati minimalnu razinu socijalne skrbi svakomu (uvođenje mjera koje jamče pristojnu mirovinu, naknadu bolesnima i dostatan prihod ljudima koji nemaju dovoljno resursa kako bi si osigurali dostojne životne uvjete);
3) Povećati pružanje socijalnih i zdravstvenih usluga (osigurati jednak pristup svima, povećati dostupnost socijalnog stanovanja; prepoznati i podupirati skrb u kući kao učinkovitu socijalnu uslugu);
4) Osigurati pristojne poslove za sve (zajamčiti jednak pristup strukovnom obrazovanju, cjeloživotnom učenju i ostalim načinima otvaranja puta do zaposlenja; ponuditi socijalno zapošljavanje osobama koje trebaju posebnu skrb).
 
Peticija Caritasa Europe „Nula siromaštva“ može se potpisati putem interneta na www.zeropoverty.org
 
 
2009 - 2018. © sva prava pridržana - Caritas Mostar