, 2010-05-21
„Zdrav zub za nasmiješeno dijete“ naziv je projekta koji se već pet godina realizira u suradnji prijateljskih Caritasa: Biskupijskog Caritasa Trst i Biskupijskog Caritasa Mostar. Radi se o dolasku talijanskih stomatologa u Rehabilitacijski centar „Sveta Obitelj“ i pružanju usluga djeci i odraslima s posebnim potrebama. Inicijativa je došla od samih roditelja koji su od ravnatelja Caritasa don Ante Komadine tražili pomoć u rješavanju stomatoloških problema koje imaju njihova djeca tj. o nemogućnosti pronalaska zubara koji bi hendikepiranoj osobi pružao navedene usluge. Na don Antinu zamolbu taj problem odlučili su na sebe preuzeti prijatelji iz Caritasa Trst koji su najprije opremili stomatološku ordinaciju, zatim okupili talijanske stomatologe volontere i krenuli u akciju. Najprije su liječili korisnike iz Caritasovih centara za osobe s posebnim potrebama „Nazaret“ i „Sveta Obitelj“, zatim hendikepirane iz Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, školarce mostarske osnovne i srednje Specijalne škole te članove Udruge „Vedri osmijeh“. Kako su godine prolazile krug korisnika stomatoloških usluga se širio te obuhvatio djecu iz Centra „Marija Naša Nada“ iz Širokog Brijega, i hendikepirane pacijente iz čitave Hercegovine: od Konjica do Neuma, od Tomislavgrada do Stoca.
Od početka projekta do danas došli su 31 put, liječili su 357 pacijenata-osoba s posebnim potrebama (od toga 186 u stanju potpune anestezije) i pritom popravili ili izvadili 2488 zuba. Brojke su to vrijedne divljenja. Ali još više oduševljava njihova požrtvovnost i ljubav s kojim pristupaju liječenju hendikepirane djece.
Jesu li ovi talijanski zubari stručniji od naših zubara? Nisu.
Je li priručna ambulanta u Caritasovu rehabilitacijskom centru bolje opremljena od bilo koje prosječne zubne ambulante kod nas? Nije. U čemu je onda stvar? Zašto je potrebno da netko dođe iz Italije kako bi naša hendikepirana djeca dobila stomatološki pregled i tretman koji je - usput rečeno - njihovo zakonsko pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu? Riječ samo o barijerama u našim glavama. Talijanski zubari i njihovi asistenti, njih ukupno 47 - prijatelji Caritasa Trst, svjedoče koliko je dobra moguće napraviti samo ako se hoće, ako nam je stalo. Iskazujemo naše divljenje i duboko poštovanje prema ovom jedinstvenom primjeru ljubavi za bližnjega u potrebi.