, 2010-07-28
Kulinarski tečaj u „Emausu“ od 25. do 27. srpnja 2010.

Iza kuhinjskih vrata dječjih vrtića, domova za stare, samostana, župnih kuća, duhovnih centara oni svakodnevno pripremaju hranu za druge. Nerijetko premalo cijenjeni a toliko potrebni za funkcionalnost kuća u kojima rade, kuhari i kuharice u crkvenim ustanovama djeluju samozatajno i nenametljivo.
Model cjeloživotnog učenja koji kod nas vrijedi tek za neke struke i zvanja u velikom luku zaobilazi kuhinju. A prostora za nova znanja i vještine tu ima napretek.
Njemački Renovabis omogućio je dolazak učitelja kuhanja Bertholda Czimeka iz Hamburga u Mostar, pa smo pozvali razne crkvene organizacije, redovničke zajednice, duhovne centre iz BiH i neke iz Hrvatske te za njihove kuharice i kuhare ponudili trodnevni kulinarski tečaj u Kući susreta „Emaus“. Mnogi su propustili ovu izvanrednu ponudu (uza sve još i besplatnu) i nažalost potvrdili marginaliziranost kuharske struke i uloge.
Majstor Berthold je u tri intenzivna radna dana koja je odvojio od svog godišnjeg odmora uspio s puno entuzijazma i kreativnosti prenijeti dio svog bogatog iskustva na naše kuharice i kuhare. Njih devet – od kojih neki na početku a neki pri kraju svog radnog vijeka - nisu zaostajali u svojoj marljivosti i motiviranosti. Kuhinja u „Emausu“ oživjela je novim mirisima, okusima i bojama hrane: juha od tikve, šnicle od celera, palačinke sa špinatom, voćni aranžmani… Dobar tek želimo svima koji će profitirati od novih vještina naših kuharica i kuhara.