„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
, 2011-02-04
Marina, Sanja, Danijel, Marko, Ivan i Lenardo od 10. siječnja ove godine s nestrpljenjem očekuju svako novo jutro. Ovih šestero mladih ljudi prvi su štićenici Betlehema, radionice za osobe s posebnim potrebama koja je na gore naznačen datum počela djelovati u Čapljini. Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan uvidio je potrebu otvaranja jedne ovakve radionice na području općine Čapljina, a nakon višemjesečnih priprema, početkom 2011. godine krenulo se u realizaciju projekta.
Dva ˝instruktora˝ obuku su pohađala u Caritasovim radionicama Emanuel i Nazaret, a radna iskustva i proizvode iz ovih radionica sada pokušavaju kroz rad s ˝vrijednom šestorkom˝ prenijeti u čapljinsku radionicu. Trenutni štićenci nisu samo zainteresirani za dolazak u radionicu, vrlo rado sudjeluju u pravljenju raznih prigodnih proizvoda. Na svakome od njih, kako to prakticiraju sve Caritasove radionice, nalazi se njihov potpis.
Prvi dani bili su rezervirani za pravljenje srca, raznih boja i veličina. Ispočetka nam možda nije bilo jasno čemu tolika srca, ali onda mo shvatili. Štićenici i instruktori odlučili su kroz srca iskazati ljubav jedni drugima, a i blagdan Sv. Valentina vrlo je blizu. Stoga, naše prve čestitke u znaku su Valentinova, srca i ljubavi.
Trenutno smo smješteni u Poslovnom središtu, Mate Bobana bb, a najlakše nas je pronaći ako se sjetite imena naše obitelji. Na vratima je zaljepljen jedan od prvih proizvoda: kartonska kućica u kojoj piše Betlehem.
Betlehemsku štalicu prvo su posjetili vjerni pastiri. Nakon nekog vremena slijedeći zvijezdu Repaticu, i Sveta tri kralja.  I mi smo u prvih mjesec dana već imali vrijedne posjete, a najčešće nam svrate oni maleni, najvećeg srca. Svakoga četvrtka posjeti nas i učiteljica Ankica, a njezin angažman nazvali smo ˝edukacijski˝ dio tjedna. Naša šestorka širom otvorenih ruku očekuje i potencijalne nove štićenike, jer prostor, kojim trenutno rasplažemo, može primiti deset do dvanaest osoba. Osim novih štićnika, vrata su otvorena za svaku osobu dobre volje, a u skoroj budućnsti nadamo se i volonterskom radu naših sugrađana, kako bismo davanjem i primanjem ljubavi preskočili sve, ljudskim djelovanjem napravljene, prepreke.
Dobro nam došli!
 
2009 - 2018. © sva prava pridržana - Caritas Mostar