, 2012-05-15
Ivica i Perica u školi na malom odmoru pričaju viceve. Pita Ivica Pericu: - Znaš li ti zašto slon ima crvene oči?Nemam pojma!!! – začuđeno odgovori Perica. Pa da se može sakriti iza trešnje!!! – kaže Ivica. Moooooolim, ja nikada nisam vidio slona iza trešnje. – reče zbunjeni Perica. – E jesi vidio kako se dobro sakrio. – snađe se Ivica.
Ovaj, za neke glup, a nekima jako simpatičan vic pao mi je na pamet nedugo nakon obilaska zoološkog vrta u Pionirskoj dolini u Sarajevu. U četvrtak 10. svibnja 2012. korisnici Caritasove radionice za osobe s posebnim Emanuel zajedno sa svojim instruktorima boravili su u Sarajevu na jednodnevnom izletu. Jedna dobročiniteljica darovala je određeni novčani iznos koji je namijenila za nešto što zajednički odaberemo a što će obradovati sve naše korisnike i uljepšati im njihovu svakodnevnicu.
Odlučili smo se posjetiti Sarajevo i obići nekoliko lijepih i zanimljivih mjesta u gradu i okolici. Svatko od nas krenuo je na ovaj izlet s vlastitim predrasudama i očekivanjima. Jedni su očekivali velebni grad s ogromnim zgradama, prepun neobičnih prizora i sadržaja, jer su do tada o Sarajevu samo mogli čuti na televiziji. Drugi su pak Sarajevo povezali samo s dobrom porcijom bosanskih ćevapa o kojemu svi pričaju. Instruktori su se nadali da će ih poslužiti lijepo vrijeme i da će sve proteći bez problema. Bilo kako bilo svi smo na ovaj izlet krenuli veseli i dobro raspoloženi. Nakon kave dočekuše u jednom od Sarajevskih kafića „isplivali“ su i prvi dojmovi i komentari. Neki su bili „razočarani“ Sarajevom komentirajući: - „Ovo Sarajevo isto Mostar – niđe veze.“ Drugi su se oduševljavali svime i svačime jednostavno zadovoljni što su nakon dugo vremena izišli iz kuće i otputovali negdje izvan Mostara i još k tome - sa svojim prijateljima.
Prvo smo posjetili Pionirsku dolinu – za mnoge ljepši dio Sarajeva, u kojoj je uz ostale sadržaje smješten i zoološki vrt. Osim uistinu prelijepe prirode bilo je tu jelena, koza, medvjeda, majmuna, zebri, antilopa, paunova i drugih životinja, i poznatih i nepoznatih vrsta. Valjalo je sa svakom životinjom napraviti fotografiju za uspomenu iako često nismo ni znali o kojoj točno životinji je riječ. Bilo je onih koji su rado pozirali, ali i onih koje je sunce i hodanje prilično iscrpilo pa su „isprobali“ svaku od klupa za odmor kojih ima na svakom koraku. Nakon Pionirske doline odlazak na Vrelo Bosne, gdje smo i ručali, svima je podigao raspoloženje. Gladni i pomalo umorni neumorno smo se „bacili“ na bosanske ćevape koji su, moramo priznati bili izuzetni. Okrijepljeni nakon ručka još kratko smo uživali u prelijepom ugođaju izvorišta rijeke Bosne. Nakon još nekoliko fotografija za uspomenu i kratke šetnje krenuli smo prema kombiju i uputili se prema Mostaru. U kombiju smo zadovoljno prepričavali sve što smo vidjeli i doživjeli taj dan i što nam se posebno svidjelo. Dok su se neki s radošću prisjećali pojedinih životinja iz Pionirske doline drugi su i dalje najviše prisjećali ugođaja iz restorana i „opojnih mirisa“ bosanskih specijaliteta. Na pitanje da nabroje koje životinje su vidjeli jedan od korisnika glasno je uzviknuo: „Slon!“. Bilo je puno životinja ali slona ni na slici. Je li se i nama slon, zahvaljujući svojim crvenim očima, samo dobro sakrio ne znam, ali znam da smo proveli jedan predivan dan u zajedništvu, veselju i radosti zajedno s korisnicima iz Emanuela. Zahvaljujemo našoj dobročiniteljici koja je omogućila da nam ovaj dan ostane u nezaboravnom sjećanju.