, 2012-09-26
Duhovna obnova za ministrante 4., 5. i 6. razreda Osnovne škole održana je 22. rujna 2012. godine u Kući susreta Emaus. Voditelj duhovne obnove bio je dr. don Marko Šutalo, župnik iz Aladinića i profesor na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru.
Tog dvadeset drugog dana mjeseca rujna u jutarnjim satima okupilo se 40 ministranata iz triju mostarskih župa: katedrala, sv. Ivan i sv. Toma te iz župa Rotimlja, Aladinići, Domanovići, Blagaj Buna, Gabela Polje i Čapljina. Ministrante su doveli njihovi župnici i prepustili ih u sigurne ruke don Marka i njegova četiri „pomagača“ - animatora iz župe sv. Ivana iz Mostara. Jednodnevni se program sastojao od poticajnih i praktičnih predavanja i savjeta te natjecateljskih igara. Središnja točka bila je sveta misa.
Na samom početku programa ministranti su se međusobno predstavili i upoznali te se uz kratku igru vezanu za biblijske teme opustili i pripremili za predavanje. Don Marko im je govorio o važnosti ministrantskog služenja i njihovoj ulozi i odgovornosti koju oni imaju kao služitelji oltara u svojim župnim zajednicama.  Posebno im je skrenuo pažnju na pravilno ponašanje prilikom ulaska i boravka u crkvi te im objasnio sve zadaće koje ministrant treba obavljati za vrijeme svete mise.
Nakon predavanja proslavljena je sveta misa na kojoj su ministranti aktivno sudjelovali te na oltar prinijeli svoje molitve, želje i zahvale Isusu.
Poslijepodnevni dio programa protekao je u igri i razonodi. Iako su igre bile natjecateljskog karaktera pobjednik nije bio bitan jer je njihov cilj prije svega bio međusobno druženje i što bolje upoznavanje. Obogaćeni novim znanjima i iskustvima ministranti su se vratili u svoje obitelji i u svoje župe gdje će nadamo se i dalje biti radosni služitelji oltara.