, 2013-06-11

Paradoksi invaliditeta – autonomija, sposobnost, ovisnost naziv je Studijskog dana koji se 8. lipnja 2013. godine održao u Duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima u organizaciji Biskupijskog Caritasa Mostar i talijanske Udruge Mediteran bez hendikepa.

„Ovaj studijski dan motivacijski i sadržajno povezan je s prošlogodišnjim međunarodnim trodnevnim kongresom u Madridu od 19.-21. travnja što ga je organizirala udruga Mediteran bez hendikepa. Misao vodilja predsjednice ove udruge, časne sestre Michele Carrozzino, jest uvezati, odnosno umrežiti, sve institucije i organizacije koje kršćanskim duhom nadahnute i prožete skrbe za osobe s invaliditetom onih zemalja koje zapljuskuju vode sredozemnih mora“, istaknuo je u svome uvodnom obraćanju ravnatelj Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina. Članovi Udruge Mediteran bez hendikepa od prije su povezani s Caritasom Mostar kroz svoje zauzimanje i pomoć kod izgradnje Rehabilitacijskog centra Sveta Obitelj. Okupljene sudionike Studijskog dana pozdravili su ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladen Bošković i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazivši čestitke domaćinu na zauzetom radu i skrbi za osobe s posebnim potrebama, poželjevši gostima iz Italije ugodan boravak u Mostaru a sudionicima uspješan rad.

U ime Ministarstva obrazovanja, kulture i športa HNŽ-a prisutne je pozdravila Nefisa Dautović, a među gostima su bili i predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Nakon uvodnih obraćanja i pozdrava mons. Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela govorio je o Isusovom odnosu prema hendikepiranima kroz susret Isusa sa slijepcem Bartimejom.

Središnje predavanje na Studijskome danu Hendikepiranost, starenje i skrb: izazov za svako društvo imala je prim.dr. Matilde Leonardi neurolog na Institutu Carlo Besta iz Milana koja je okupljenim sudionicima predstavila istraživanje o fenomenima hendikepiranosti i starenja te o izazovima na socijalnom i zdravstvenom polju s kojima se susreću europske zemlje kada su u pitanju ova dva fenomena. O lakšem pristupu teško hendikepiranoj osobi kroz bazalnu stimulaciju govorila je Dandini De Sylvia Saveria  s Instituta Leonardo Vaccari iz Italije, dok je Danijela Kegelj, predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh predstavila socijalnu situaciju osoba s posebnim potrebama u BiH. Slijedeći kronološku dob osobe s posebnim potreba predočila je  konkretne poteškoće s kojima se susreću te osobe kao pojedinci te njihove obitelji. Na samom kraju Studijskoga dana okupljenima se obratila s. Michela Carrozzino predstavivši zaključke Kongresa u Madridu i donoseći zaključke Studijskoga dana. U diskusiji koja je uslijedila prije samog završetka programa okupljeni sudionici imali su prigodu za postavljanje pitanja te iznošenje svojih iskustava u radu s osobama s posebnim potrebama. Jezične barijere nadvladane su zahvaljujući s. Arkanđeli Kvesić i Slavenu Ragužu koji su tog dana bili na raspolaganju za prijevod.