, 2013-10-08

Caritas hercegovačkih biskupija  obilježio je Međunarodni dan starijih osoba u Domu za stare iznemogle s hospicijem „Betanija“ u Čapljini. Program je počeo sv. Misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio mjesni biskup mons. dr Ratko Perić. „Mi smo Vas zovnuli ovdje da Vam reknemo „hvala“ za Vašu vjernost, ustrajnost, patnje, žrtve u kući, s obitelji, s djecom držeći se Božjega zakona, Crkve i morala“ naglasio je u svojoj propovijedi biskup.

Ravnatelj caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebnje-Mrkan dr. don Ante Komadina u prigodnom obraćanju je naveo tri razloga koji opravdavaju ovaj susret koji je urešen izrekom iz knjige starozavjetnog mudraca Siraha: Iskustvo je kruna starima! „Prvo: tijekom svoje 30 godišnje povijesti Caritas je kroz različite projekte redovito skrbio o starijim osobama. Drugo: 19 godina (od 1994.) djelovanja Caritasova projekta „Veronika“, tj.  kućne skrbi i njege starijih, nemoćnih i bolesnih osoba. Dom „Betanija“ je otvoren u veljači ove godine.  Treći i „najsvježiji“ razlog našega današnjeg okupljanja jesu naši dragi korisnici Doma za stare i nemoćne „Betanija“ navodi don Ante Komadina.

U Caritasu Mostar odnosno u domu „Betanija“ ističu da je ovaj dan skromni dar njihovim korisnicima starije dobi na mnogobrojnim pozitivnim trenutcima koje su proživjeli i koje će još proživjeti. Ovaj „slavljenički“ dan trebao bi biti samo primjer za svaki „obični“ dan što ga valja strpljivim i požrtvovnim radom proživjeti s „vrelima mudrosti“ našim staricama i starcima, poruka je iz doma „Betanija“ i Caritasa Mostar.

Glazbeno-zabavni dio programa prepušten je u ruke mješovitoj klapi upe sv. Franje Asiškoga u Čapljini „Signum“ i pomlatku HKUD „Hutovo“. Iznenađenje dana bio je nastup korisnica doma za stare „sv. Josip“ iz Ljubuškoga.