, 2014-02-12

Korisnici i osoblje Caritasovog doma s hospicijem „Betanija“ Čapljina svečano su obilježili katolički blagdan Gospe Lurdske, zaštitnice bolesnika kao i prvi rođendan ustanove u kojoj se skrbi o starijim, iznemoglim i osobama u terminalnoj fazi života.

Caritasov dom u Čapljini posjetila je magistrica Urlike Pribil, voditeljica „Mreže palijativne skrbi za djecu“. Magistrica Pribil koja je u Hercegovini u povodu neformalne obuke „Palijativna njega“ u organizaciji Socijalno-edukativnoga centra, podružnica Mostar, ističe kako je zadovoljna posjetom ovoj ustanovi.

„Vidim sretne osobe, a to je u ovome pristupu najbitnije – čovjek, bez obzira radi li se o djeci ili starijim osobama. Vrlo je bitno da članovi obitelji terminalnih bolesnika imaju priliku provesti dosta vremena u ustanovi s pacijentom. Čujem da se to prakticira i u hospiciju Betanija što je za svaku pohvalu“ naglašava Pribil.

Dio osoblja Caritasovog doma i hospicija “Betanija“, uz djelatnike iz drugih ustanova iz HNŽ-a koje skrbe o starijim osobama, danas i sutra također sudjeluje na SEC-ovoj obuci koja će im donijeti nova saznanja o programima hospicija, odnosno palijativne njege.

Inače, od otvaranja, 11. veljače prošle godine usluge doma „Betanija“ zatražene su za 54 korisnika, od čega 15 terminalnih bolesnika.