, 2014-06-03

Oblačno vrijeme koje je u nedjelju 1. lipnja 2014. prevladavalo u Čapljinskom dekanatu po svemu se razlikovalo od ozračja u kojem su korisnike Caritasovih radionica za osobe s invaliditetom na području svoje župe dočekali članovi udruge „Sv. Vinko Paulski“ iz Čeljeva, župljani i župnik don Blaž Ivanda.

Za razliku od prodajne izložbe održane prije godinu i pol dana ove godine sudjelovali su i korisnici čapljinske radionice „Betlehem“. Unatoč duljem putu što su ga od Mostara do Tasovčića morali preći korisnici, instruktori i volonteri mostarskih radionica „Nazaret“ i „Emanuel“ predvođeni ravnateljem don Antom Komadinom prvi su pred crkvom u Tasovčićima bili upravo „gosti“. Nedugo nakon njih na odredište stižu i „Betlehemci“, a sve zajedno nas dočekuju gostoljubive članice udruge „Sv. Vinko Paulski“ koje su i ranije na razne načine podržavale rad Caritasovog doma i hospicija „Betanija“ u Čapljini. Dolaskom župnika don Blaža Ivande sve je bilo spremno za početak slavljenja prve sv. Mise.

Don Ante Komadina, predvoditelj misnih slavlja u filijalnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja i župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, pozivajući se na Isusove riječi iz nedjeljnoga evanđelja kojima moli Oca da apostole sačuva u jedinstvu s Njim, ističe: „Ne može netko govoriti da voli Boga, a mrzi brata svoga,  jer to jednostavno ide zajedno“. Don Ante  podsjeća kako nas je Gospodin pozvao da budemo u jedinstvu s Bogom i mišlju i riječju i djelom, a to jedinstvo uključuje i osobe s invaliditetom koje su te nedjelje u prvim redovima s najvećom pozornošću pratile prigodnu propovijed.

Ivan iz radionice „Betlehem“ promatrajući radove svojih prijatelja iz radionica „Emanuel“ i „Nazaret“ na prodajnoj izložbi u Tasovčićima pomalo ljubomorno izjavljuje: „Moram priznati, njihovi radovi su malo ljepši“. S tim se ne bi složili vjernici, kako u Tasovčićima tako i u Čeljevu, koji su podjednako otkupili proizvode i na taj način podržali angažman osoba s invaliditetom u zagrljaju Caritasa hercegovačkih biskupija. Kao šećer na kraju, i ove godine ispraćeni smo domjenkom koji je obilovao raznovrsnim ićem i pićem popraćenim pjesmom, prijateljskom riječju i iskrenim osmjehom.