, 2015-02-12

Blaženi papa Ivan Pavao II. je 1992. godine blagdan Gospe Lurdske koji se slavi 11. veljače proglasio Svjetskim danom bolesnika, jer se upravo u Gospinom svetištu u Lurdu svake godine, već više od 150 godina, okupljaju, mole i Boga slave milijuni bolesnika. Ovaj je blagdan i dan obilježen na svečan način u ustanovama Caritasa hercegovačkih biskupija i to  posebice u projektima i kućama u kojima se skrbi za bolesne te stare i nemoćne osobe.

Biskupijski Caritas Mostar od 1994. godine skrbi o starim i nemoćnim te bolesnim osobama kroz projekt Kućne njege. Ova je skrb o bolesnim i starijim osobama tijekom 21 godine uvijek uključivala primarnu medicinsku skrb, ali isto tako i neposrednu pomoć svake vrste posebice onim korisnicima koji nisu imali nikoga svoga. Od jeseni prošle godine BiH Biskupijski Caritasi na svojim područjima provode ovaj projekt zahvaljujući uglavnom Renovabisu - dobrotvornoj ustanovi njemačkih biskupa i katolika te Caritasu Švicarske.

Rehabilitacijski centar „Sveta Obitelj“ je također Caritasova ustanova koja u svom stacionarnom odjelu skrbi o bolesnim osobama koje su vezane uz bolesničku postelju ili invalidska kolica. Među njima ima korisnika koji su od rođenja pogođeni bolešću koja ih je prikovala za krevet i potpuno su ovisni o pažnji, skrbi i ljubavi svojih bližnji.

Najmlađa Caritasova ustanova u kojoj se s puno pažnje i ljubavi ophodi s bolesnicima i starijim osobama jest „Betanija“ – dom za stare i nemoćne s hospicijem u Čapljini. To je kuća u kojoj se svim njezinim korisnicima jesen njihovoga života ili terminalno razdoblje bolesti nastoji učiniti što bezbolnijim i čovjeka što dostojnijim.

Međunarodni dan bolesnika, odnosno blagdan Gospe Lurdske je prigoda da se šira javnost još jače senzibilizira za potrebe bolesnika i da se odgovorni u državnim strukturama potaknu na što kvalitetniju zdravstvenu skrb, koja nikome ne bi smjela biti uskraćena.

Ovaj je Gospin blagdan također prigoda da se s našom bolesnom braćom i sestrama još tješnje povežemo kroz molitvu i slavljenje svetih sakramenata, posebice euharistije i bolesničkog pomazanja. Upravo zato smo za sve korisnike i djelatnike Caritasove Kućne njege, te Rehabilitacijskog centra „Sveta Obitelj“ i Doma za stare i nemoćne s hospicijem „Betanija“ priredili za proslavu Svjetskog dana bolesnika svečana euharistijska slavlja.

U „Betaniji“ je misno slavlje u 11 sati predvodio ravnatelj Caritasa dr. don Ante Komadina a slavlje je solo izvedbom liturgijskih pjesama uz gitaru uljepšao mo. don Dragan Filipović.  Kasnije druženje okončano je rezanjem i blagovanjem torte u čast 2. rođendana „Betanije“.

U  Rehabilitacijskom centru „Sveta Obitelj“ misno slavlje u 16 sati predvodio je fra Josip Vlašić, župnik župe sv. Petra i Pavla koji je na početku mise svim korisnicima „Svete Obitelji“ podijelio bolesničko pomazanje. Za vrijeme mise su pjevale i svirale pripravnice za redovnički život iz samostana Školskih sestara franjevki iz Mostara. Na svršetku euharistijskoga slavlja s. Krunoslava, ravnateljica Rehabilitacijskoga centra pozvala je sve nazočne da se počaste sokom i kavom te kolačima koje su ispekle vrijedne djelatnice „Svete Obitelji“.

Blažena Gospo Lurdska, Isusova i naša majko, zauzmi se kod svog Sina za sve nas, posebice za naše bolesnike, starce i nemoćnike. Neka ih On svojom milošću okrijepi, neka njihove boli ublaži, a njihove patnje i trpljenje po svojoj neizmjernoj ljubavi i milosrđu preobrazi u plodove dostojne vječnoga spasenja.