, 2015-04-22

Psihosocijalna pomoć djeci i osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini je projekt koncipiran na temeljima rada obiteljskih savjetovališta za savjetovanje individualno, kao i grupno, i radionice za prevenciju i osnaživanje korisnika, posebno žena i djece u rizičnim skupinama. Stručnjaci, obiteljski savjetnici i volonteri rade izravno s korisnicima kroz različite preventivne programe. Jedan od programa posebno ističe vrijednosti dječje igre i kreativnosti, a provode ga volonteri u Centru za djecu, mlade i obitelj SPES.

Igra je prvo čovjekovo samostalno i stvaralačko iskustvo s okolinom. Djecu pogađaju razni preuranjeni vanjski utjecaji, a izloženost takvim utjecajima ubrzava fiziološki i psihološki razvoj djece što dovodi do skraćivanja djetinjstva. Dječja igra se zamjenjuje preranim intelektualnim razvojem djece što ih gura u svijet odraslih, a igra postaje oruđe za profesionaliziranje djece. Današnji istraživači ističu kako je današnjoj kulturi i gospodarstvu potrebna kreativnost, samostalnost, kritičko i fleksibilno mišljenje. Ne smijemo dopustiti da naša djeca vrijeme za slobodnu igru sa svojim vršnjacima zamjene gledanjem TV-a ili igranjem računalnih igrica, jer na nama kao odraslim osobama leži odgovornost za osiguravanje uvjeta u kojima će djeca moći optimalno razviti svoje potencijale za razvoj kreativnosti i svoje osobnosti kako bismo osigurali njihovu bolju budućnost.

U okviru programa „Igrom do sebe“ sudjelovalo je od početka školske godine do danas 60-ero djece. Ovaj program ima za cilj poticati dječju kreativnost i razvijati ih u zdrave ličnosti. Veliki doprinos tome pružaju mladi volonteri različitih humanističkih usmjerenja koji svojim nesebičnim doprinosom slobodnog vremena i motivacijom omogućuju djeci strukturiranu igru uz zabavu. Nakon sedam mjeseci kontinuiranih radionica odlučili smo sprovesti anketu za roditelje gdje smo ih pitali: Kakve promjene su primijetili kod svoje djece od kada dolaze na naše radionice?

Rezultati su pokazali da se većina roditelja složila u svezi: Pojačana volja i želja za timskim radom, crtanjem, kreativnim radom, kreativnost je izražajnija, koristi više pojmova vezano za prirodu i međunarodne pojmove, pokazuje veće strpljenje za pisanje zadaće, naučili se su  bolje izražavati, manje vremena provodi za kompjuterom.

Na pitanje: Što bi promijenili u našem radu? Roditelji su najčešće odgovarali: Da ništa ne bi mijenjali, nekolicina se izrazila za češće i vremenski duže radionice, a velika većina je izrazila zahvalnost volonterima koji uz tolike topline, ljubavi i poštovanja odvajaju svoje slobodno vrijeme za njihovu djecu.