„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
, 2016-11-11

Prije 10 godina u sklopu Rehabilitacijskog centra Sveta Obitelj svečano je otvorena Radionica Emanuel za osobe s posebnim potrebama. U to vrijeme Caritas Mostar već je imao bogato iskustvo u radu s osobama s invaliditetom pružajući im u Centru Nazaret radnu terapiju i dnevni boravak. Bez obzira na financijsku nesigurnost Caritas je tada odlučio napraviti još jedan iskorak u skrbi za osobe s invaliditetom te je proširio radionički kapacitet otvaranjem Radionice Emanuel. Na taj je način djelomično odgovorio na brojne zamolbe roditelja koji su željeli da njihovo dijete nakon završenog specijalnog obrazovanja dobije svoje mjesto u radionici, a samim tim i mjesto u društvu.

Svaki početak zahtijeva dosta truda i strpljenja kako bi stvari krenule u zacrtanom smjeru. Tako je bilo i u Radionici Emanuel. Dvanaest korisnika, dva radna instruktora u novom okruženju i s puno ciljeva i očekivanja. Iako je prijateljska i radna atmosfera od samih početaka bila izvrsna, trebalo je dosta vježbe, ponavljanja, upornosti i spretnosti da se izvješte prsti za rad s glinom i drvetom jer se u Radionici Emanuel upravo od tih materijala izrađuju brojne rukotvorine. Te rukotvorine izlagane su na brojnim izložbama prvenstveno u našim hercegovačkim župama. Ali i dalje. Uz radnu terapiju bitan segment bio je i sudjelovanje na raznim kulturnim događanjima i sportskim natjecanjima koje osobama s invaliditetom omogućuju aktivnije uključivanje u društvo a njihov život čine sadržajnijim i bogatijim.

U 10 godina postojanja, Radionica Emanuel je svojim korisnicima ponudila obilje radosti, veselja, druženja, putovanja, natjecanja, a roditeljima bila od velike pomoći u skrbi za njihovo dijete. Na samom početku misao vodilja bile su nam riječi pape Pavla VI. koji je jednom prigodom rekao kako se stupanj civilizacije nekog društva mjeri po njegovom odnosu prema osobama s invaliditetom. Vjerujemo da smo svojim 10-godišnjim radom pridonijeli da osobe s invaliditetom budu aktivnije i vidljivije u našem društvu. Isto tako se nadamo da ćemo u godinama koje su pred nama svojim radom i zalaganjem pridonijeti ostvarivanju svih prava koje imaju i osobe s invaliditetom.

 
2009 - 2017. © sva prava pridržana - Caritas Mostar