, 2016-12-09

Svečanom akademijom koja je održana na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM 8.12.2016. godine započela je proslava 20-e obljetnice djelovanja Caritasova Dječjeg vrtića Sveti Josip. Velika dvorana Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače bila je do kraja ispunjena djecom, roditeljima i drugim posjetiteljima i gostima koji su došli u radosti i veselju proslaviti ovu veliku obljetnicu. Program su kao što i priliči ovakvom događaju otvorila djeca pjesmama „Josipov osmijeh“ i „Krenimo zajedno“.  U svome pozdravnom govoru dr.don Ante Komadina, ravnatelj mostarskoga Caritasa, navodeći neke povijesne značajke važne za Vrtić, posebno je zahvalio časnim sestrama Službenicama milosrđa koje su od početka vodile ovaj Vrtić, te sestrama Franjevkama od Bezgrješnog začeća koje su prošle godine preuzele upravljanje nad Vrtićem. Posebno je naglasio značajnu ulogu odgojiteljica i drugog osoblja u odgoju predškolske djece kojih je od njegovog osnutka do danas prošlo 2040.

Najdojmljiiviji dio programa bio je igrokaz „Cvijeće i Božić“. Dječica su mjesecima marljivo vježbala i priredila zanimljiv igrokaz o anđelima, cvjetovima i svoj divnoj prirodi koja se klanja malenom Božiću. Djeca u ulogama anđela i cvjetova, prekrasna scenografija i maštoviti kostimi te Sveta Obitelj nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Važnu kariku u organiziranju ove značajne proslave za Dječji vrtić Sveti Josip odigrali su i roditelji. Suradnja roditelja i odgojiteljica Vrtića od bitne je važnosti za kvalitetan odgoj djece. U ime roditelja nazočne je pozdravio Antoni Šajin. Za ovu prigodu osnovan je i zbor roditelja koji su uz pomoć časne sestre Nevenke mjesecima vježbali pjevanje kako bi mogli nastupiti u programu proslave. Jedan roditelj je snimio film o aktivnostima djece kroz vrtićku godinu koji je prikazan na svečanoj akademiji. Tekst u filmu pročitala je jedna mama također roditelj djeteta iz vrtića, a i sam voditelj programa roditelj je koji ima djecu u našem vrtiću. I za samu scenografiju i božićni ugođaj u vrtiću i na pozornici u Kosači pobrinuli su se roditelji.

Za sam osnutak ove važne Caritasove ustanove, njegovu ideju, gradnju i početak rada neki pojedinci imali su posebnu i veliku ulogu. Tako je ravnateljstvo Caritasa i Vrtića dodijelilo zahvalnice: don Kreši Puljiću, tadašnjem ravnatelju Caritasa hercegovačkih biskupija, Miji Brajkoviću tadašnjem gradonačelniku Mostara, Günteru Hölteru, predstavniku njemačkog Caritasa koji je financijski pomogao izgradnju Vrtića, Mariniki Cvitanović tadašnjoj ravnateljici Dječjih mostarskih vrtića i sestrama Anćelama koje su 19 godina vodile Vrtić Sveti Josip.

Na samom kraju programa nazočne je u ime Oca biskupa pozdravio i uputio prigodnu riječ generalni vikar don Željko Majić nakon čega je blagoslovio djecu i sve nazočne, a zbor roditelja otpjevao je pjesmu Radujte se narodi, koja je bila i svojevrsna zajednička priprava na proslavu rođendana djeteta Isusa.

Proslava ovog velikog jubileja nastavit će se u nedjelju kada svečanu svetu Misu u katedrali slavi biskup Ratko. Jubilej proslave završit će u siječnju studijskim danom za odgojiteljice koji će se održati u Duhovno-obrazovnom centru Emaus.