Novosti

CARITAS NIJE SAMO IZBOR, NEGO I OBVEZA

 

01.06.2018 11:33
Slika
 

Caritas hercegovačkih biskupija zapošljava 80 osoba, a skoro trećina tih osoba su relativno novi članovi Caritasove obitelji. Upravo za njih kao i za volontere našeg Caritasa u subotu 26. svibnja 2018. u Duhovno-obrazovnom centru "Emaus" u Potocima održana  je temeljna obuka. Sudjelovalo je 28 djelatnika i volontera. Predavač je bio Zlatko Malić dugogodišnji zaposlenik Caritasa BiH i voditelj projekta "Župni Caritas".

U uvodnom dijelu obuke predstavljeni su temelji Caritasa, a posebno je istaknuta važnost Caritasa kao jednoga od tri temeljna stupa Katoličke crkve. Preostala dva su sveta Misa i navještaj riječi Božje. Vraćanje na temelje uvijek je dobro došlo kako bismo se, kako i sam predavač reče, podsjetili da "angažman u Caritasu nije samo naš izbor, nego i obveza" jer radimo za Krista i u ime Kristovo. 

Drugi dio obuke bio je "Struktura i zadaće Caritasa". Ne možete ne zapamtiti neke činjenice, poput one da je u Njemačkoj zaposleno pola milijuna ljudi u Caritasu, a da Italija ima 222 biskupijska Caritasa. Polaznici su upoznati s vrstama Caritasa, počevši od Caritasa Internationalis, preko biskupijskih pa sve do župnih Caritasa.

Upravo je "Župni Caritas" bila treća, a ujedno i posljednja tema obuke u kojoj je, uz Zlatka, sudjelovala i Darja Čobanović voditeljica projekta "Župnih Caritasa" za Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Darja je predstavila župe koje su uključene u ovaj dvogodišnji projekt kao i njegove ciljeve. 

Radionice, nove ideje, komentari i prijedlozi, druženje, standardna domaćinska atmosfera osoblja "Emausa" i podsjetnik na razloge djelovanja u okvirima Caritasa - sve navedeno činilo je ovu temeljnu obuku s već spomenutim, ali i generalnim zaključkom: "Caritas nije samo izbor, nego i obveza".

0 0