Novosti

STUDIJSKI POSJET KAMPU BIRA U BIHAĆU

 

28.05.2019 13:47
Slika
 

U periodu od 23.05. do 24.05.2019. u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine i podršku Caritasa Banja Luka organiziran je studijski posjet „Učenje na dobrim praksama“ za djelatnike Caritasa koji rade na pomaganju migrantima u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog posjeta bio je učiti na svojim dobrim praksama, ali i pokazati jednu sasvim drugu realnost djelatnicima koji rade s migrantima u Salakovcu naspram rada s migrantima u kampu Bira u Bihaću. Prvi dan studijskog posjeta djelatnici iz Caritasa Bosne i Hercegovine, Caritasa biskupije Banja Luka i Caritasa biskupija Mostar Duvno i Trebinje Mrkan okupili su se u prostorijama Caritasa biskupije Banja Luka na sastanak. Cilj sastanka bio je pored razmjene najnovijih informacija o trenutačnoj migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i isplanirati posjet kampu Bira u Bihaću. Drugi dan djelatnici Nikica Prskalo, i  Tanja Valentić iz Caritasa Banja Luka, Zrinka Majstorović i Darja Čobanović iz Caritasa Mostar, Kristina Bičvić i Dijana Muzička iz Caritasa Bosne i Hercegovine, posjetili su praonicu rublja Caritasa biskupije Banja Luke u kampu Bira u Bihaću. Djelatnice iz praonice Katica i Brankica dočekale su Caritasove djelatnike s osmijehom, baš kao što svaki dan dočekuju migrante iz kampa. Katica nam je ispričala na koji način se ona bori sa svakodnevnicom u kampu: „Nije lako gledati te ljude koji žive u ovim nehumanim uvjetima. Mi znamo koliko im znači to što mogu kod nas oprati i osušiti svoje rublje. Ne znamo jezik, ali njihov izraz lica i osmijeh su nam najveća nagrada. Znate, mi smo svakodnevno nalazili 5 pfeninga, 10 pfeninga, 20 pfeninga u džepovima. Ja sam taj novac ostavljala u jednu zdjelu. Nakon određenog vremena, kad smo prebrojali bilo je oko 20 konvertibilnih maraka. Nisam znala što uraditi s tim novcem. Prva misao mi je bila dati nekome od njih da si kupi nešto, ali nekako to mi nije bilo dovoljno. Htjela sam uraditi više. Odlučila sam se, uplatiti sv. Misu. Nakana je bila za njih sve ovdje u kampu koji se svakodnevno nadaju nekom boljem sutra. Ja sam, znate vjernica, i zaista vjerujem u snagu molitve.“

Nakon posjeta praonici rublja, djelatnici su posjetili „Social caffee“ talijanske organizacije IPSIA, koji je smješten nedaleko od praonice u kampu. S djelatnicima iz IPSIA-e i volonterom iz Caritasa Italije djelatnici su mogli čuti priču na koji način ovaj tim uljepšava život migrantima u kampu. U kafiću migranti mogu popiti čaj, porazgovarati ili samo slušati glazbu po svom izboru. U narednom periodu Caritas Banja Luka kroz program pomoći migrantima pomoći će rad ovog IPSIA kafića nabavkom određenih količina čaja.

Nakon posjeta djelatnici su u povratku razmijenili iskustva o onome što su vidjeli, a što su znali, što rade i koliko se njihova iskustva razlikuju.

Preuzeto s www.caritas.ba

0 0