Novosti

STUDIJSKO PUTOVANJE U UDINE

 

16.05.2018 15:55
Slika
 

U sklopu projekta „Župni Caritas“, u ponedjeljak, 7. svibnja 2018. godine, tri djelatnika Biskupijskog Caritasa Mostar zajedno s ravnateljem dr. don Antom Komadinom, predstavnikom Caritasa BiH, te župnicima i volonterima iz trinaest hercegovačkih župa, krenuli su na četverodnevno studijsko putovanje u Udine. Cilj putovanja bio je upoznati način rada i osnovne projekte Caritasa Udine, vidjeti primjere postojećih župnih Caritasa, prikupiti ideje za djelovanje te umrežiti naše župe i povezati se s biskupijom Udine. U studijskom posjetu Caritasu Udine, uz djelatnike Caritasa Mostar, sudjelovali su predstavnici (četiri svećenika, jedna časna sestra te devet vjernika laika) iz sljedećih župnih zajednica: Aladinići, Cim – Mostar, Drinovci, Gabela Polje, Gradina, Gradnići, Klobuk, Prenj, Ružići, Studenci, Tihaljina, Vinjani i Vitina.

Sudionici ovog putovanja najprije su se susreli s nadbiskupom mons. Andreom Brunom Mazzocatom i ravnateljem Caritasa Udine don Luigiem Gloazzom koji su im zaželjeli dobrodošlicu te ih upoznali s regijom Friuli Giulia Venezia, s biskupijom Udine, te radom biskupijskog Caritasa. Uz projekte biskupijskog Caritasa Udine, sudionici studijskog putovanja imali su priliku posjetiti župe Gemona, Mortegliano i Codroipo te se upoznati s njihovim načinom rada u župnim Caritasima s posebnim naglaskom na Centar za slušanje (CdA) koji je prisutan kako na župnoj tako i na biskupijskoj razini. Sudionici ovog putovanja mogli su vidjeti i čuti kako funkcioniraju trgovine rabljenom odjećom, kako rade pučke kuhinje te na koji su način volonteri prisutni i angažirani u različitim područjima karitativnog rada.

Putovanje je bilo doista poučno i zanimljivo, s mnoštvom dojmova i novih ideja. Velika hvala našim donatorima, domaćinima na gostoprimstvu, a najveća hvala dragom Bogu koji nam je sve omogućio.

0 0