Novosti

Susret Caritasa BiH i Hrvatske

 

23.10.2019 14:44
Slika
 

U Caritasovu Duhovno-obrazovnom centru “Emaus” u Potocima kod Mostara 22. listopada 2019. godine održan je  godišnji susret predsjednika nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na sastanku su predstavljene novosti i poteškoće u radu Caritasa u BiH kao i stalna potpora Crkve u Hrvatskoj koja preko Hrvatskog Caritasa i tradicionalne akcije Tjedan solidarnosti pomaže Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Uz ovaj susret, održan je i susret djelatnika Caritasa iz BiH i Hrvatske koji su razmijenili svoja iskustva u svezi projekata iz sredstva Europske Unije s ciljem jačanja zajedničke suradnje i pripreme projekata za ove fondove.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je dan prije predvodio svečano misno slavlje u mostarskoj katedrali, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i mons. Fabijan Svalina kao i ravnatelji i djelatnici nad/biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, po završetku radnog dijela susreta  posjetili su Caritasov Pastoralno-socijalni centar “Betanija” u Čapljini.

Upravo je Hrvatski Caritas kroz program Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH nekoliko godina, uključujući i tekuću, podržavao rad Caritasovih radionica za osobe s invaliditetom „Emanuel“ u Mostaru i “Betlehem” u Čapljini, zatim Centar "Sveta Obitelj", dječji vrtić "Sveti Josip" te Centar za djecu, mlade i obitelj "Spes".

Također je prošle godine od sredstava Tjedna solidarnosti za novosagrađeni dio “Betanije” kupljena profesionalna kuhinja i praonica rublja. Posjetitelji su posjet u Čapljini završili obilaskom Dnevnog centra i vrta za osobe s demencijom koji su nastali uz potporu projekta “Ne zaboravi”. Nakon toga gosti su obišli župu i svetište Srca Isusova u Studencima te vodopad Kravice.

Dan poslije, 23. listopada, direktori i djelatnici nad/biskupijskih Caritasa iz Hrvatske i BiH pohodili su Caritasove ustanove za osobe s invaliditetom u Mostaru: „Svetu Obitelj“ i „Nazaret“ te dječji vrtić „Sveti Josip“.

0 0