U ČAST SVETOJ OBITELJI

27.12.2020 16:04
Slika

Na blagdan Svete Nazaretske Obitelji, u nedjelju 27. prosinca 2020., bijaše mala svečanost u prostorijama Caritasova centra „Sveta Obitelj“ u Mostaru. Svečani obred trebao je predvoditi biskup ordinarij Petar, predsjednik Biskupijskoga caritasa, ali on je pozvan u župu sv. Ivana, apostola i evanđelista, zaštitnika jedne od šest župnih zajednica u Mostaru, pa je dogovorno sv. Misu u Centru slavio umirovljeni biskup Ratko u 11.00 sati. Sestra Suzana, ravnateljica Rehabilitacijskoga centra, i s. Klara, Služavke Maloga Isusa, sve su priredile za sv. Misu, u kojoj je koncelebrirao don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija i ravnatelj Biskupijskoga caritasa.

U početku je izgovorena molitva nad vodom kojom je novoadaptirana kapelica blagoslovljena u čast Svete Obitelji. Bilo je nazočno dvadesetak štićenika i štićenica – stalnih stanovnika Doma, s pomoćnim osobljem. Sestre su predvodile božićne pjesme, a dvojica su mladića i s. Klara čitali biblijska čitanja i molitvu vjernika.

Biskup je govorio o Svetoj Obitelji ističući karakteristike pojedinih njezinih članova-osoba - Isusa Krista, Bogočovjeka, Druge Božanske Osobe, koji se po Duhu Svetom utjelovio iz Djevice Marije, zaručene s Josipom iz Nazareta. Zaručnici Marija i Josip, koji su po Božjem nadahnuću učinili privatan zavjet trajna djevičanstva, olakšali su izvedbu Božjega plana koji se ostvarivao kroz ljudska zbivanja toga vremena.

- Kada je anđeo Gabriel pohodio Mariju u Nazaretu, Elizabeta, Zaharijina supruga, iako i sama u poodmakloj dobi, bila je u šestom mjesecu trudnoće s djetetom Ivanom, pretečom Isusovim. Marija nije mogla izdržati a da ne pohodi svoju rođakinju i čestita joj na prinovi i pomogne joj u njezinim potrebama.

- Kada se Marija vratila iz Ain Karima, oko 120 km od Nazareta, Josip primjećuje da su se neke stvari dogodile i bez njegova znanja i udjela. Zahvatila ga privremena ali prava kriza.

- Dok Josip smišlja kako bi problem riješio da nikoga ne osramoti, a da se sam opravda kao častan i pošten čovjek, anđeo Božji u snu mu daje upute što učiniti.

- Rimski car August zakazuje popis pučanstva radi vojske i poreza. Josip, kao lojalan građanin, mora poći u Betlehem radi popisa, a s njim će i Marija koja je u blagoslovljenu stanju, pred porodom. Dalek i neizvjestan put, oko 150 km od Nazareta.

- Kralj Herod u Jeruzalemu želi za života podijeliti kraljevstvo svojim sinovima, a čuje od istočnih mudraca, zvjezdoznanaca, da se rodio neki novi Kralj, da su mu vidjeli „zvijezdu“. Heroda spopao strah i sve bi najradije riješio sabljom i pokoljem.

- Angažirao se anđeo  Gospodnji, ne gubi iz vida Josipa, glavara nove obitelji, i kazuje mu u noćnim snovima što bi trebao poduzeti: i da uzme svoju zaručnicu, i da spašava Dijete ispred Herodovih dželata, i da se vrati iz Egipta, i da se nastani u Nazaretu. Josip sve tumači na Božju i prihvaća kako mu anđeo naređuje.

- Jedna od žešćih obiteljskih kriza izbila je kada su Marija i Josip zaprepašteno primijetili, nakon dan hoda, da se dvanaestogodišnji Isus „izgubio“ za vrijeme hodočašća u Jeruzalemu ili na putu iz Jeruzalema. Srećom i taj je problem uspješno riješen. Nakon toga Josip se više ne spominje među živima, a majka Marija pratit će Isusa tijekom njegova javnoga djelovanja sve do križa na Kalvariji, gdje će Otkupitelj predati svoju Majku učeniku i apostolu Ivanu za majku, a time i svima nama za majku po milosti.

Voditelj slavlja zaželio je i sestrama i osoblju i štićenicima da ih prati Isus svojom božićnom radošću i milošću, a Marija i Josip svojim moćnim zagovorom kod Boga u njihovu svakodnevnu životu.