Novosti

Uskrsna čestitka ravnatelja Caritasa

 

09.04.2020 09:53
Slika
 

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob. I razgovarahu među sobom: "Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih? Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: "Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti, kamo vam reče! (Mk 16,1-7)

 

Poštovani i dragi djelatnici i djelatnice Caritasa Biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan; dragi korisnici i dobročinitelji!

Ljudi prije Krista, ali i danas oni koji ga još uvijek nisu upoznali ili pred njim oči i srca zatvaraju, bojali su se otvorena Neba i zatvorena groba. Gledajući današnju stvarnost koju cijeli svijet proživljava, stječe se dojam da se čovjek ne plaši toliko zatvorenoga groba i otvorenoga Neba. Naprotiv, on se boji otvorenoga groba. Jer tolika umiranjima od posljedice zaraženosti korona virusom čine ga sve bližim toj stvarnosti. A nebo? Kao da se i ono za tolike molitvene vapaje i zazive zatvorilo.

Ovim uskrsnim obraćanjem i čestitkom želio bih vas sve zajedno i pojedinačno osloboditi bilo kojega straha; jednako otvorenoga ili zatvorenoga groba, odnosno otvorenoga ili „zatvorenoga“ Neba; želio bih vam probuditi vjeru u neprolaznu Istinu da je pojavkom Isusovim otvoreno nebo objava ljubavi, praštanja, milosrđa, izmirenja i prijateljstva: vrata neba nisu više samo izlazna nego i ulazna za sve one koji se s darom neba, samim Kristom, životno suobličiše. A Njegovim preslavnim Uskrsnućem ni grob više nije tako strašan i hladan. Krist, koji je i sam prihvatio smrt, koji je osjetio tamu i hladnoću groba, učinio je da ta neprotumačiva ljudska i prirodna zagonetka bude odgonetnuta, da postane ključ svemu djelovanju ljudskomu, da upravo ta najstrašnija stvarnost ljudskoga života postane vrata koja otvaraju put koji vodi u nebo, u Život.

Dvije Marije i Saloma hodeći prema grobu Isusovu brinule su se o tomu tko će im odvaliti kamen s grobnih vrata. Ni same nisu bile svjesne da još veći i teži kamen nose sa sobom. To je bio kamen straha i tuge koji je opterećivao njihovo srce. No, blagoslovljena cesta kojom su se uputile - pronaći Krista i iskazati mu počast - nije samo odvalila kamen s grobnih vrata nego i teški kamen s njihovih srdaca. A to je mogao jedino Krist uskrsnuli, Povratnik od mrtvih, Svjetlo svakomu čovjeku i Mir cijelom čovječanstvu. 

Stoga je ovaj Uskrs iznimno važan za svakoga od nas. Jer on je u prvom redu poziv svima koji su i ove korizme u ozračju molitve, pokore i djela Ljubavi prošli kroz završne dane Njegove spasonosne i preslavne Muke, da u svojoj Galileji navijeste: Isus je uskrsnuo, on je Živi i mi smo ga vidjeli. Da odvalimo kamen s grobnih vrata, da svjetlo Uskrsloga obasja svakoga čovjeka i da Kristov uskrsni Mir vama odjekne cijelim svijetom i nastani se u svim srcima. No, dragi prijatelji, da bismo u ovomu uspjeli, moramo neprestano proživljavati Krista umrloga za naše otkupljenje i uskrsloga radi našeg opravdanja: jer njegov je Uskrs i naš uskrs. Jedino je u njemu naša ovozemaljska sigurnost, ali sigurnost konačna uskrsnuća. Ovo je Istina, nije zastarjela priča. Jer Isus je Istina, njegovo je Uskrsnuće Istina, upravo kao što je Istina i Život njegovo sveto Evanđelje, taj Put sretna, blagoslovljena i vjekovječna života kojemu je Uskrsnuće potvrda.

Kao ravnatelj Caritasa želim izreći iskreno hvala svima vama zajednički i pojedinačno što ste u ovom vremenu izazova i kušnje otvorili vrata Kristu; što ste mu dozovlili da preko vas djeluje; što vam se srce nije od straha okamenilo nego ste hrabro u snazi Duha posvjedočili Ljubav i Mir Krista Uskrsloga. Svima vama, zajedno s vašim obiteljima, svim djelatnicima, našim korisnicima i dobročiniteljima, želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

0 0