Novosti

BISKUP PETAR PALIĆ BLAGOSLOVIO DOM SVETE MARTE

 

31.05.2021 12:29
Slika
 

Msgr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanske dijeceze, predsjednik Biskupijskoga Caritasa, na spomendan Pohoda B. D. Marije 31. svibnja 2021., blagoslovio je novoosnovani Dom Sveta Marta. U blagoslovnoj molitvi i svečanom činu otvaranja Doma sudjelovali su djelatnici Caritasa zajedno s ravnateljem don Željkom Majićem te biskupovim tajnikom don Domagojem Markićem.  

Odluku o otvaranju Doma, koju je 25. svibnja 2021., uz prethodnu suglasnost Predsjednika, donio Ravnatelj Caritasa, pročitala je gđica Ana Čelina, voditeljica Doma.  

U kratkom nagovoru biskup je Petar naglasio trajno promišljanje Caritasa o raznolikosti potreba današnjega čovjeka i sukladno mogućnostima i djelovanja. Izrazio je nadu da će Dom Svete Marte biti mjesto susreta u ljubavi poput onoga susreta Blažene Gospe i sv. Elizabete u Ain Karinu što na poseban način slavimo danas kada blagoslivljamo i otvaramo ovaj Dom te da će svatko tko bude u istinskoj potrebi u ovom Domu naći ljubav i gostoljubivost koju je sv. Marta iskazivala Spasitelju i njegovim Apostolima.  

Dom Sveta Marta smješten je u Caritasovoj zgradi „Nazaret“ u ulici Kneza Mihajla Viševića Humskog 21A u Mostaru. Raspolaže s 13 kreveta, zajedničkom kuhinjom, prostranim dnevnim boravkom i zajedničkim sanitarnim čvorom.  

Pravo na privremeni smještaj u Dom imaju osobe koje se nađu u Mostaru radi liječenja, ili su pratnja bolesnika, posebno djece, a nisu u mogućnosti sami osigurati vlastiti smještaj.   

Prije ulaska u Dom korisnici će trebati dati na uvid osobni dokument (osobna iskaznica ili putovnica),  priložiti uputnicu ili potvrdu od medicinske ustanove, iz koje je vidljivo da se radi o potrebi zadržavanja u Mostaru radi daljnjih pregleda i liječenja ili da je nužna pratnja - blizina bolesniku na liječenju, posebno kada se radi o djeci. Svi korisnici bit će upisani u Knjigu korisnika Doma. Boravak u Domu vezan je uz liječenje i u potpunosti je gratis.  

Boravak u Domu redovito se treba najaviti u radne dane (ponedjeljak - petak) u radnom vremenu (8.00 do 16.00 sati). Smještaj u Domu potrebno je obaviti do 19.00 sati. U iznimnim slučajevima, korisnik se može najaviti i bit će primljen i u vremenu izvan naznačenih termina. Broj na koji se može najaviti molba za smještajem jest: 00387 63 463 894. 

Svi koji žele poduprijeti rad ovoga Doma kao i cjelokupnog karitativnoga djelovanja, dar srca mogu uplatiti na naš žiro račun otvoren kod UniCredit banke d.d. Mostar: 3381002200597215 (devizni račun - IBAN: BA393380604807008381; BIC: UNCRBA22XXX) ili donijeti na portu upravne zgrade (Zagrebačka 5A – Mostar) svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 sati.

Caritas zahvaljuje svim nesebičnim darovateljima koji su prepoznali snagu i potrebu Caritasa te svojim velikodušnim darom doprinose njegovoj opstojnosti i blagoslovljenom poslanju. Sve naše dobročinitelje i suradnike svagdanice utiskujemo u naše molitve, posebno u euharistijsko slavlje koje svakoga petka slavimo za sve naše, kako korisnike i djelatnike, tako i suradnike i dobročinitelje, u kapelici sv. Stjepana đakona i prvomučenika.  

0 0