Novosti

Buško jezero: Održane duhovne vježbe za ravnatelje i djelatnike Caritasa u BiH i RH

 

10.10.2023 09:33
Slika
 

U Duhovnom centru otaca karmelićana „Zidine: Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru kod Tomislavgrada, ispunjenim klimom i širinom otaca karmelićana prema planu i dogovoru i uz sudjelovanje dvojice nacionalnih ravnatelja mons. Tome Kneževića i fra Tomislava Glavnika, predvođenih hercegovačkim franjevcem fra Mariom Knezovićem, 31 djelatnika iz Caritasa u BiH: Caritas BiH (8) i tri nad/biskupijska Caritasa u BiH (Vrhbosanske nadbiskupije /4/, Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije /10/ i Banjolučke biskupije /8/); 20 djelatnika Caritasa u Republici Hrvatskoj: Hrvatski Caritas /5/ i šest nad/biskupijskih Caritasa u RH (Zagrebačke nadbiskupije /3/, Splitsko-makarske nadbiskupije /4/, Riječke nadbiskupije /2/, Sisačke biskupije /3/, Gospićko-senjske biskupije /1/ i Varaždinske biskupije /2/), obavilo je po prvi puta zajedničke duhovne vježbe od petka u podne, 6. listopada, pa do nedjelje popodne, 8. listopada 2023. godine. Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi bio hercegovački franjevac fra Mario Knezović uz sudjelovanje nacionalnih ravnatelja mons. Tome Kneževića i fra Tomislava Glavnika, te nad/biskupijskih ravnatelja iz obje zemlje: mons. Miljenka Aničića, don Željka Majića, preč. Luke Blažević, s. M. Faustine Kovačević i gosp. Ante Šola. Riječi dobrodošlice na početku i zahvale na kraju ovogodišnjem voditelju fra Mariu Knezoviću, svim ravnateljima i djelatnicima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske izrekli su ravnatelji Caritasa BiH mons. Tomo Knežević i Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

I ovogodišnje duhovne vježbe, kao i svi drugi duhovni sadržaji tijekom cijele godine, bili su prilika da svi na trenutak zastanu i duhovno se obnove, okrijepe i obogate kako bi još kvalitetnije i odgovornije nosili svoj dio odgovornosti u svim karitativnim ustanovama, na svim mjestima i u svim aktivnostima Caritasa na bosanskohercegovačkom prostoru i prostoru Republike Hrvatske. Ovogodišnje duhovne vježbe bile su prilika za osobni duhovni i karitativni rast, međusobno upoznavanje i druženje, posebno u građenju ljudskog, kršćanskog, karitativnog i hrvatskog zajedništva. Pripadnost raznim Caritasima i njihovim karitativnim ustanovama, bez obzira na ljudske granice, bile su dodatno obogaćenje za sve nazočne djelatnike.

Karmel na Buškom jezeru jedinstveno je mjesto koji kao građevina i svojim cjelokupnim okruženjem, uz karmelsku duhovnost i pokazanu širinu prisutnih otaca karmelićana, posebno tijekom osobne ispovijedi, svima je pružio idealne preduvjete za osobni duhovni rast, ne samo djelatnicima Caritasa u BiH i RH, nego svima koji traže Božju blizinu u karmelskom ozračju.

Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi, hercegovački franjevac, temeljem svoga svećeničkog i redovničkog iskustva i darova koje mu je dobri Bog podario bio je u prilici puno toga izreći sve ono što mu je na srcu i duši, na njemu poseban način, i to svim djelatnicima raznih ustanova i službi Caritasa u BiH RH na svim razinama. Zadnji dan, zbog obveze fra Maria Knezovića u župi koja mu je povjerena, svoj dio dali su dvojica nacionalnih ravnatelja, posebno u zadnjem razmatranju koje je vodio nacionalni ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik uprisutnivši karizmu franjevaca konventualaca kojima i sam pripada i koja ga je oblikovala.

Sva razmatranja i sve homilije za vrijeme euharistijskih slavlja bili su veliko duhovno obogaćenje kroz novo svjetlo u aktualiziranju svih sadržaja u svakodnevnici svih djelatnika Caritasa u BiH. U središtu su bile teme: „Resetiranje na ‘tvorničke’ postavke: Ne paniraj - živi!“, „Zar ćeš se do neba uzvisiti?“, „Riječ kao lijek - govor te odaje“, „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“, „Čudesna moć molitve“. Svoj prilog zadnji dan dao je fra Tomislav Glavnik temom: „Uprisutnjenje franjevačke karizme s naglaskom na franjevcima konventualcima i njihovim poslanjem u Crkvi danas“.

Na kraju duhovnih vježbi slavljeno je euharistijsko slavlje s narodom u novouređenoj samostanskoj crkvi koje su, uz predsjedanje vrhbosanskog nadbiskupa i predsjednika Caritasa BiH mons. Tome Vukšića i uz koncelebraciju nazočnih ravnatelja i otaca karmelićana, animirali djelatnici svih Caritasa svojim aktivnim sudjelovanjem i to molitvom, pjesmom i pratnjom na nekoliko instrumenata.

I ove godine, kao što je to bilo tijekom svih dosadašnjih godina oci karmelićani bili su na raspolaganju svim nazočnim za osobnu ispovijed u sakramentu pomirenja i u drugim sadržajima potrebnim za ovakve susrete.

Caritas BiH, za svakog sudionika duhovnih vježbi Caritas BiH donio je Božanski časoslov za moljenje jutarnje i večernje za vjernike, a koje su nabavili u Hrvatskom institutu za liturgijski pastoral kako bi svi nazočni u svim sadržajima u rukama imali liturgijsku knjigu za osobno i zajedničko moljenje jutarnje, večernje i drugih dijelova Božanskog časoslova.

Svi nazočni pozvani su da iskoriste darovano vrijeme Božje blizine kako bismo duhovno rasli i postali još snažniji i odgovorniji na mjestima koje im je povjerila Katolička Crkva u Caritasima na svim razinama temeljem osobne vjere u dobrog Boga i iz ljubavi prema bližnjemu. Duhovno obogaćeni vratili su se svojim kućama, svojim Caritasima i povjerenim im radnim mjestima karitativnog života i rada.

Svi nazočni ravnatelji Caritasa u BiH i RH, nakon zajedničkog objeda krenuli su u Dubrovnik na ovogodišnji susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Republici Hrvatskoj i Caritasa u Bosni i Hercegovini, a koji se ove godine održava u Dubrovniku od nedjelje popodne, 8. listopada, pa do srijede ujutro, 11. listopada 2023. godine uz konkretnu širinu Caritasa Dubrovačke biskupije. (caritas.ba)

0 0