Novosti

ČAPLJINA, RAVNO I TOMISLAVGRAD UZ CARITAS POSTALI "DEMENCIJI PRIJATELJSKE ZAJEDNICE"

 

15.06.2021 15:33
Slika
 

Grad Čapljina te općine Ravno i Tomislavgrad su potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s Caritasom Mostar postale „Demenciji prijateljske zajednice“. Ove lokalne zajednice obvezale su se ustupiti prostor djelatnicima Caritasa za provođenje kratkih edukacija o ophođenju s osobama s demencijom u određenim ustanovama te postavljanje plakata u institucijama i službama koje su u njihovim nadležnostima.

Partnerski starački domovi u Ravnom i Tomislavgradu su u sklopu Projekta već izvršili adaptaciju prostorija koje su postale adekvatne za boravak osoba s demencijom, a potpisivanje Memoranduma je na neki način potvrda već provedenih aktivnosti na području navedenih gradova, od sastanaka s predstavnicima gradova do podjele malih savjetnika o demenciji.

Od travnja 2019. do danas je održano devet predavanja o demenciji na kojima je sudjelovalo 20 djelatnika Caritasa Mostar i partnerskih domova koji su dodjelom potvrda o sudjelovanju postali formalni njegovatelji osoba s demencijom. Predavači su bili eminentni stručnjaci s područja demencije iz Austrije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Inače, projekt „Ne zaboravi“ – izgradnja struktura prilagođenih osobama s demencijom i članovima njihovih obitelji provode Caritas Banja Luka i Caritasa Mostar, a donatori su Razvojna agencija austrijske Vlade i Caritas Austrija. U izradi je i priručnik „Život s demencijom“ koji će iz tiska izaći tijekom ovoga ljeta.

0 0