Caritas Mostar otvorio vrata novog staračkog doma

07.09.2022 12:05
Slika

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu sa starijom populacijom kroz svoje ustanove „Svetu Obitelj“ i „Betaniju“, ali i višedesetljetnu podršku najsiromašnijim članovima naše društvene zajednice kroz projekt Kućne skrbi, Caritas Mostar je za pokretne i samostalne pripadnike treće životne dobi, ponudio mogućnost smještaja u Domu Emaus u Potocima. Prvi korisnici su uselili  u ponedjeljak, 5. rujna 2022., a dobrodošlicu im je, uz dežurno osoblje, poželio ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija don Željko Majić.

U mjestu Potoci uz obalu rijeku Neretve nedaleko od župne Crkve, ovaj novootvoreni Caritasov Dom raspolaže s 9 apartmana i 3 sobe, ukupnog kapaciteta 21 ležaja. Drugi prostorni kapaciteti Doma su: prostrani park sa šetnicom, atrij, tv dvorana i dnevni boravak, te kapelica.

Uz usluge smještaja i prehrane, Dom umirovljenika pokretnim stanarima nudi i druge sadržaje primjerene njihovu zanimanju i dobi, kao što su različite kreativne radionice, društvene igre, fitnes vježbe, duhovne sadržaje i sl. Dom Emaus nudi i privremeni smještaj za članove obitelji prilikom posjeta svojim najbližima.

Promjene koje donosi proces starenja (odlazak u mirovinu, gubitak bliskih osoba, rizik od socijalne isključenosti,…) umnogome se mogu riješiti potporom obitelji, ali i institucionalnom i organiziranom brigom specijaliziranih ustanova kakav je Dom Emaus.