Novosti

Hodočašće na Grob sluge Božjeg Petra Barbarića

 

17.05.2022 13:29
Slika
 

U nedjelju, 15. svibnja 2022. godine, tridesetak Caritasovih djelatnika, devet korisnika Caritasovih radionica za osobe s posebnim potrebama, zajedno s ravnateljem don Željkom Majićem, te četiri predstavnice Školskih sestara franjevki Krista Kralja iz Bijelog Polja, krenulo je u ranim jutarnjim satima na hodočašće Časnom slugi Božjem Petru Barbariću u Travnik. Uz molitvu i pjesmu stiglo se oko 10:30 u Franjevački školski centar.

U 11 sati slavljena je sveta Misa koju je predvodio vlč. Željko Marić, rektor  KŠC-a u Travniku. U propovijedi se osvrnuo na važnost djelotvorne ljubavi nadahnut Isusovim riječima iz Evanđelja:„ Ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubavi jedni za druge“ (Iv 13, 34-35).  Naglasio je da upravo Caritasovi djelatnici trebaju ljubiti i vidjeti drugoga Božjim očima i kako ponekad „zavidi“ na toj milosti koju je Bog kroz posao upravo dao djelatnicima Caritasa.

Nakon svete Mise vlč. Marić je održao kratko predavanje o životu Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića koji je trajao svega 23 godine.

Hodočasnici iz Mostara su posjetili grob koji se nalazi u kripti sjemenišne Crkve, a nakon ručka su se uputili na Guču Goru u pratnji dvije časne sestre Omnia Deus čiji su red imali priliku upoznati po prvi puta.

Na Gučoj Gori se nalazi franjevački samostan koji je kroz ratove pretrpio velika oštećenja, ali se svakodnevno obnavlja kako bi postigao prvobitni oblik. U sklopu samostana nalazi se Muzej s povijesnim ostatcima i starinama toga kraja.

Toga dana djelatnici Caritasa Mostar su hodočastili i u poznato srednjobosansko svetište Gospe Žalosne, Kalvariju. Uz put koji vodi k crkvici Gospe Žalosne su postaje križnog puta, a u podnožju prekrasna kapelica sv. Ante.

Ispunjeni duhovnom radosti i s Božjim blagoslovom u poslijepodnevnim satima krenuli su svojim kućama. Posebnu radost kroz putovanje unijeli su korisnici Caritasovih radionica  koji su nas opet iznova podsjetili koliko je zapravo malo potrebno za biti sretan.

„Najbrži put u nebo je vršenje svojih dužnosti“
Sluga Božji Petar Barbarić

0 0