Novosti

Izložba fotografija i dokumentarni film "Ne zaboravi"

 

22.09.2021 14:37
Slika
 

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Upravo na taj datum, u večernjim satima u prostorijama Caritasova doma Betanija u Čapljini održana je zanimljiva izložba, kao i promocija dokumentarnog filma pod nazivom „Ne zaboravi“.

„Ne zaboravi“ je i naziv projekta koji zajedno provode Caritasi Banja Luka i Mostar, uz pomoć donatorâ iz Austrije, s ciljem poboljšanja života osoba s demencijom i njihovih obitelji, kao i podizanje svijesti šire društvene zajednice o ovoj bolesti.

Prije prikazivanja filma, nazočnima se obratio ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Željko Majić zahvalivši svima koji su sudjelovali u Projektu.

”Posebno hvala onima koji su svjedočili u ovome filmu, trebalo je imati hrabrosti, otvoriti svoju intimu, vlastiti doživljaj… Vi ste pokazali svojim primjerom, svojim svjedočenjem, da ste spremni pomoći onima koji će se s ovim problemom tek susresti”, rekao je don Željko Majić.

Dodao je kako ga je na poseban način pogodila brojka da danas 150.000 osoba u BiH pati od problema demencije.

I ravnatelj Doma Betanija Ante Bender zahvalio je svima koji su sudjelovali u nastajanju filma „Ne zaboravi“.

„Projekt je nastao jer u BiH, pogotovo u regijama koje pokrivaju Caritas Banja Luka i Caritas hercegovačkih biskupija, nije bilo nikakvih struktura da se pomogne osobama s demencijom i da se pomogne obiteljima, članovima koji su se našli u neugodnoj situaciji. Želja nam je također da ovo ostavi trag i kroz dokumentarni film, ali i da ostavi trag na javnim strukturama na svim razinama, da se svi zajedno uključimo na rješavanju ovoga problema. Zaključit ću sa nekoliko ‘S’ koja se prožimaju kroz cijeli ovaj film – spoznaja, strah, suživot, stres i strpljenje…”, rekao je ravnatelj Doma ”Betanija” Čapljina Ante Bender.

Nazočni posjetitelji su mogli na odlasku uzeti i primjerak Priručnika za formalne i neformalne njegovatelje s naslovom „Život s demencijom“, nastao pod okriljem trogodišnjeg projekta „Ne zaboravi“.

0 0