Novosti

Kruh svoj s gladnim dijeli

 

21.12.2022
Slika
 

Caritas hercegovačkih biskupija i ove godine je odlučio zahvaliti svim dobročiniteljima koji djelovanje ove Crkvene organizacije prate tijekom čitave godine. S obzirom da je vrijeme Došašća nekako najprikladnije za tu vrstu susreta, i ove godine je u Caritasovu centru "Emaus" u Potocima organiziran susret zahvale, a održan je u utorak, 20. prosinca 2022.

Na početku se nazočnim dobročiniteljima obratio ravnatelj Caritasa don Željko Majić koji je izrazio radost zbog podrške djelovanju Caritasa svih pojedinaca, odnosno predstavnika poduzeća. Istaknuo je kako se popis dobročinitelja nalazi i na službenoj internetskoj stranici Caritasa Mostar. Don Majić je poseban naglasak stavio na projekt Kućne skrbi dodavši kako je pomoć dobročinitelja usmjerena upravo za ovaj Caritasov projekt: "Naša tri tima redovito odlaze na 300 adresa u posjete starim, iznemoglim i osamljenim osobama što u konačnici na godišnjoj razini donosi brojku od 4000 posjeta.“ Ravnatelj je nazočne dobročinitelje informirao da su tijekom ove godine ulagalo i u renoviranje obiteljskih kuća.

U predstavljanju i ostalih Caritasovih programa i ustanova, don Željko je izrazio žaljenje zbog nedostatka jače podrške javnih struktura, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je tijekom ove godine zbog rata u Ukrajini došlo do globalnog poskupljenja, a unatoč tome Caritas nije podizao cijene svojih usluga u ustanovama koje sufinanciraju korisnici, odnosno članovi njihovih obitelji. Tijekom prezentacije rezultata rada Caritasa u ovoj godini skupu se pridružio i biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić, predsjednik Caritasa. Posebno je ugodno bilo primijetiti da se uključivali i dobročinitelji sa svojim inicijativama i prijedlozima za još konkretniju podršku Caritasu čija će realizacija započeti u novoj godini. 

Svetu Misu je predvodio biskup Petar koji je u homiliji rekao da poslanje Crkve može biti potpuno tek u zajedničkom djelovanju svih vjernika uz čestitku: "Želim vam da vam ovaj Božić bude Božić čuđenja, jer nam se Maleno Dijete objavljuje u ljubavi, a svi smo pozvani tu Božju Ljubav slijediti". Dnevna čitanja i molitvu vjernika su prenijeli djelatnici Caritasova Doma za stare i iznemogle „Sveta Obitelj“.

Druženje je u prijateljskom ozračju nastavljeno u restoranu "Emausa" gdje su dobročinitelji razgovarali s predstavnicima Caritasa čime su dobili potpuniju sliku o potrebama i poslanju ove karitativne organizacije. 

0 0