Novosti

LUX LUCET IN TENEBRIS

Božićna čestitka ravnatelja Caritasa

16.12.2021 14:40
Slika
 

Draga braćo i sestre,

dragi prijatelji Caritasa!  

Lux lucet in tenebris - "Svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze." (Iv 1,5).  

Riječi su ovo iz Proslova Ivanova Evanđelja koje ćemo, Božjom voljom, i ovoga Božića u više navrata u misnim čitanjima moći čuti i onda, dakako, nad njima razmatrati. Sv. Ivan opisuje situaciju u kojoj je Riječ tijelom postala, u kojoj je Sin Božji, Bogočovjek Isus, Sin Djevičin rođen. Dakle, Isus se rodio u tami, rodio se u štali, jer ne bijaše mjesta u gradu. I kao da to nije bilo dosta! Iako je njegovim rođenjem Nebo zemlju prosvijetlilo, djela tame se redaju u sve težem obliku. Herod u nastojanju da ubije Svjetlo, zaogrnut tamom ubija toliku nevinu djecu.   

To ubijanje, ta tuga -  taj mač boli koji je probô srce Isusove Majke i naše Majke u milosti, nikako da se djene u korice. I danas čujemo krike i vapaje tolikih nevino ubijenih od pobačaja preko strašnih  pojedinačnih zločina, masovnih ratnih ubijanja do eutanazija. I danas su mnogi, zbog ljudske sebičnosti ostavljeni i odbačeni, ovijeni tamom, vlagom i samoćom. Stoga je i često pitanje: Ima li koga da ukloni ovu tešku nevolju iz svijeta; da Svjetlom razbije tamu, da plač pretvori u radost, mržnju u ljubav, sebičnost u sebedarje, da ratne mačeve prekuje u radne plugove, a koplja smrti u srpove žetve?  

Bogu hvala, uz trajno nadahnuće i otvorenost Ljubavi i Svjetlu odozgor koje se na najsavršeniji način očituje i u ovom Božiću, godina koja je na izmaku pokazuje da među nama i u nama ima one dobrote koja se iznovice i stalno daruje onima s kojima se Novorođeni poistovjetio i u kojima se Uskrsli želi prepoznati.   

Stoga neka i ova Božićna čestitka bude zahvalnica svima onima koji su i kroz ovu godinu svjedočili Ljubav Božju, bili živo i svijetlo evanđelje.   

I dok u trajnu zahvalnost dobromu Bogu, bogatu milosrđem (Ef 2,4), uključujemo i zahvalnicu svim ljudima evanđeoskoga srca, u isto vrijeme molimo Novorođenoga  

- da nam po zagovoru Njegove i naše majke Blažene Djevice Marije - Majke milosrđa, udijeli milost da i u Novoj godini ponovo doživljavamo radost Božje milosrdne ljubavi;  

- da nas učini milosrdnima i samilosnima, onima koji imaju milo srce jedni prema drugima i prema svima, posebno onima najpotrebnijima;  

- da među nama vlada mir, sloga i zajedništvo, da naše riječi i čini budu trajno odjelotvorenje Ljubavi Božje;  

- da poput Marije ovomu svijetu uvijek ukazujemo na Djetešce koje nam se rodilo, na Sina Božjega koji svijetli u tami, taj najveći mogući Dar vjekovima iščekivan a nama u punini vremena darovan.    

Poštovani i dragi prijatelji Caritasa! S ovim mislima i molitvama, u ime cijele ove dobrotvorne zajednice, korisnika i djelatnika Caritasa hercegovačkih biskupija, izričem svima vam Božićnu i novogodišnju čestitku našim tradicionalnim Božićnim pozdravom:  

Na dobro vam došao Božić - Sveto Porođenje Isusovo!  

 

 

Don Željko Majić

ravnatelj Caritasa Mostar

0 0