Novosti

Međunarodni dan starijih osoba u Caritasovoj "Betaniji"

 

02.10.2023 10:46
Slika
 

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan je i ove godine obilježio Međunarodni dan starijih osoba. Program je počeo svetom Misom u nedjelju, 1. listopada 2023. u 11,00 sati u Domu za stare i iznemogle osobe "Betanija" koju je predvodio ravnatelj Caritasa Mostar don Željko Majić. Uz većinu korisnika ovoga Doma sudjelovali su i djelatnici kao i brojni članovi obitelji korisnika usluga.

Osvrnuvši se na visoke godine starijih osoba koje žive u ovoj Caritasovoj ustanovi kao i u preostala dva doma Caritasa Mostar, mostarskoj "Svetoj Obitelji" i bjelopoljskom "Emausu", don Željko zaključuje: "Bog nam daje taj dar vremena. Koliko? Dan, dva, tjedan, 15 dana, mjesec dana, godinu dana, više godina... Zašto? Zato što nam je to potrebno. A zašto nam je potrebno? Da još malo patimo? Da još malo nerazumijevanja doživimo? Da još malo križeva proživimo? Ne, nego da se svako ono naše 'neću' pretvori u ono trajno 'hoću' i u potpuno predanje Bogu."

Ove godine je Caritas Mostar 1. listopada, uz obilježavanje Dana starijih osoba, obilježio i Svjetski dan Alzeheimerove bolesti koji sada na datum 21. rujna, a s obzirom na projekt "Život s demencijom " koji ovaj Caritas provodi u suradnji s Caritasom Banja Luka, a uz podršku austrijskih Caritasa Linz u Graz. U prostorija Doma je upriličena i izložba fotografija "Život s demencijom" kao i okrugli stol o temi "Prepoznavanje, izazovi i život s demencijom".  

Na okruglom stolu su svoja saznanja o sve učestalijoj bolesti iznijele voditeljica doma Martina Goluža, socijalna radnica Zrinka Karlović i medicinska sestra Dominika Markota. U programu su sudjelovale i djelatnice Caritasa koje su izravno uključene u projekt "Život s demencijom", koordinatorica Ana Pavlović i Iva Rozić. Kao zaključak okruglog stola mogle bi se uzeti i završne riječi ravnatelja Caritasa Mostar don Željka Majića koji je još jednom izrazio nadu kako će "činjenica sve većeg broja oboljelih od demencije uključiti i širu društvenu zajednicu u ovu problematiku".

Nakon okruglog stola posjetitelji su razgledali dvadesetak fotografija koje prikazuju svakodnevicu osoba s demencijom. U glazbenom dijelu programa obol je dala Lucija Zovko koja prvo svirala i pjevala na Misi, a potom i tijekom okruglog stola izvela dvije pjesme sa svojeg albuma "Pjesme o ljubavi".

0 0