Novosti

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

„VOLONTERI NE MORAJU NUŽNO IMATI VRMENA, ALI MORAJU IMATI SRCE“

08.12.2021 14:16
Slika
 

Caritas Mostar sa svojim volonterima obilježio je Međunarodni dan volontera, koji se slavi 5. prosinca. Međutim, kako je ove godina taj dan pao na nedjelju – Dan Gospodnji, ovaj dan smo svečano obilježili u subotu, 4. prosinca 2021. u Duhovno-obrazovnom centru Emaus, u Potocima.

Susret je započeo prigodnim pozdravom i molitvom koju je predvodio don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Mostar. Nakon toga, dr.sc. Anita Begić sve volontere prigodnim je predavanjem podsjetila što je to volontarijat, koje je njegovo pravo značenje te koje su vrijednosti volontarijata. Na susretu je sudjelovalo 50-ak volontera iz 10-ak župa naših Biskupija, kao i volonteri SPES-a, Centra za djecu, mlade i obitelj.

Caritas i volonatrijat su međusobno povezani na mnoge načine. Sama riječ Caritas znači ljubav, ona je latinskog podrijetla, a prijevod je grčke riječi agape koja označava djelotvornu ljubav, ljubav kao dar drugomu. On po uzoru na Isusa Krista, pruža konkretnu pomoć čovjeku u nevolji. Caritas je vjera na djelu, a da bismo proveli vjeru u djelo potrebni su i volonteri, oni koji se nesebično daju. Stoga je ovaj dan Caritas Mostar želio posvetiti volonterima, jer oni uvijek nađu vremena i ljubavi za drugoga, te im ovim putem želi još jednom zahvaliti na nesebičnom radu i djelovanju. Cilj ovog susreta bio je razmjena iskustava, međusobno upoznavanje volontera, njihova povezanost te poticanje na daljnje djelovanje i pomaganje onim koji su u najvećim potrebama. Već odavno je zamišljeno da se volonteri češće susreću i aktivnije djeluju, svi zajedno. Međutim, kako nas je sve zadesila situacija s Corona virusom, sve naše aktivnosti su odgođene. Nadamo se da je ovaj susret početak našeg zajedničkog adventskog hoda. Vjerujemo da će u ovom adventu oni najpotrebniji osjetiti toplinu našeg djelovanja, našeg postojanja, da će svatko od volontera barem nekomu u ovom vremenu donijeti Isusa, svojim dobrim djelima, odvojenim vremenom ili možda samo osmijehom nekomu uljepšati ovo vrijeme, vrijeme Isusova dolaska.

Kako i dolikuje svakom slavlju, i ovaj susret volonteri su proslavili na poseban i najuzvišeniji način, a to je sv. Misom, koju je predslavio naš biskup, msgr. Petar Palić, koji je i Predsjednik našega Caritasa. Naše malo zajedničko slavlje završeno je prigodnom okrjepom za tijelo i veseljem uz pjesmu.

0 0