Novosti

OBILJEŽEN 21. RUJNA – SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI

 

23.09.2020 09:00
Slika
 

Caritas Banja Luka i Caritas Mostar su u povodu Svjetskog dana osoba s Alzheimera tiskali tri savjetnika na temu „Što je to demencija“, „Komunikacija i prevencija“ i „Praktični savjeti za svakodnevni život“. Uz savjetnike, tiskani su plakati s porukama koje povezuju demenciju i neotuđiva ljudska prava kao što su dostojanstven život, društvena uključenost i poštovanje.

Caritas projektom „Ne zaboravi“ želi podići javnu svijest o ovoj teškoj bolesti i boriti se protiv stigmatizacije osoba s demencijom i njihove rodbine. Želimo senzibilizirati i obuhvatiti što veći broj ljudi te su plakati i savjetnici distribuirani u bolnice, domove zdravlja, centre za socijalnu skrb i župe. U Caritasovim staračkim domovima „Ivan Pavao II.“ u Banja Luci i „Betanija“ u Čapljini organizirani su informativni štandovi, a tijekom rujna provode se kreativne radionice u kojima su glavni akteri upravo osobe s demencijom. Ni u ovome mjesecu nije izostala prilagodna stambenih prostora osobama s demencijom slabijeg imovinskog stanja.

Možemo primjetiti da se u javnosti sam pojam demencija češće spominje nego prije, međutim osobe s demencijom i njihovi članovi obitelji i dalje su suočeni s različitim oblicima stigmatizacije. Iz straha od stigmatizacije, koja je često povezana a patnjom, zanemarivanjem i ranim gubitkom neovisnosti, oboljela osoba i/ili njihovi srodnici često izbjegavaju tražiti pomoć kako bi se postavila rana dijagnoza. Jedna od široko rasprostranjenih zabluda, nažalost čak i među nekim liječnicima, jeste mišljenje, kako je Alzheimerova bolest sastavni dio normalnog starenja. Druga česta predrasuda jeste da osoba s demencijom nije svjesna svog okruženja ili svjesna o vlastitoj kvaliteti života/, te ne može osjetiti radost, itd...... Mi iz našeg svakodnevnog rada s osobama s demencijom, možemo potvrditi suprotno, a navedene zablude proizlaze najvećim dijelom iz neznanja i neinformiranosti

A što može svatko od nas učiniti: možemo se prije svega informirati o bolesti demencije. Uzmimo si malo vremena kako bi saznali nešto više o demenciji, pročitali neku životnu priču oboljelih i njihovih članova obitelji, njihova iskustva s kojima se isti suočavaju u društvu. Kao što je već spomenuto, predrasude proizlaze najvećim dijelom iz neznanja, zbog toga je od izuzetnog značaja informiranost i stručna edukacija, i to ne samo liječnika, zdravstvenih i socijalnih radnika, članova obitelji,... nego i drugih profesija.

Pozivamo sve nas, informirajmo se o demenciji i obratimo više pozornosti na ljude, na starije osobe oko sebe. Možda je određeno ponašanje naših roditelja, naše bake, djeda, starijeg susjeda, pacijenta u ordinaciji, stanara u Domu, slučajnog prolaznika uvjetovano bolešću demencije.

0 0