Novosti

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „NE ZABORAVI“

 

11.10.2021 08:16
Slika
 

Krajem ove godine završit će projekt Caritasa Mostar i Caritasa Banja Luka „Ne zaboravi - izgradnja struktura prilagođenih  osobama s demencijom u Bosni i Hercegovini“ koji se provodi u suradnji s Caritasom Graz i Caritasom Linz uz financijsku potporu Austrijske Razvojne Agencije, Vlade Gornje Austrije i Caritasa Austrije. Tim povodom u Banja Luci je u prostorijama Socijalno-edukativnog centra Caritasa Banja Luka održana završna konferencija ovoga projekta koji je počeo 1. listopada 2018.

Na konferenciji je sudjelovalo 35 osoba, a nazočnima su se između ostalih obratili: veleposlanica Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka dr. Saša Čudić,  ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić i ravnatelj Caritasa Mostar don Željko Majić, a gradonačelnik demenciji prijateljskog grada Čapljina dr. Smiljan Vidić je skup pozdravio video porukom. U ime predavača koji su predvodili obuke za njegovatelje govorio je dr. Mirko Dolić. O razlozima podrške projektu u ime donatora su izlagale Sigried Spindelbeck u ime Caritasa Linz te Anna Steiner, predstavnica Caritasa Graz. Partnere projekta u BiH su predstavili ravnateljica staračkog doma Ravno Anita Previšić Bukvić, ravnatelj staračkog doma Tomislavgrad Ante Sladoja, a Tomislav Brtan je govorio u ime Doma zdravlja Jajce.

Koordinatori projekta „Ne zaboravi“ Žaklina Garić i Ante Bender su prezentirali rezultate ovog trogodišnjeg projekta u kojem je 91 osoba s demencijom primila stručnu njegu i skrb prilagođenu njihovim potrebama u Caritasovim domovima za starije osobe u Banja Luci i Čapljini. Izvršeno je opremanje i prilagođavanje prostora za osobe s demencijom u partnerskim ustanovama za ukupno 107 korisnika. Otvorena su tri dnevna centara za boravak osoba s demencijom u Banja Luci, Čapljini i Mostaru, čije su usluge do 30. rujna 2021. koristile 32 osobe. Psihosocijalna podrška i stručno savjetovanje članova obitelji se provodilo kroz tri savjetovališta u Banja Luci, Mostaru i Čapljini te kroz Mobilnu skrb. Usluge savjetovanja pružene su za 440 članova obitelji, susjeda i volontera.

Na konferenciji je zaključeno kako je projekt polučio izuzetno dobre rezultate, a predstavnici Caritasa su zahvalili donatorima te ih pozvali da i dalje podržavaju provedbu sličnih aktivnosti. S druge strane, od predstavnika svih razina vlasti u BiH očekuju da Caritasov rad i slične projekte ne podržavaju samo deklarativno, nego da se u svom svakodnevnom radu konkretno založe za osobe s demencijom te da Caritas prihvate kao relevantnog partnera s kojim će stvarati humanije uvjete za dostojanstveniji život svih osoba u stanju potrebe.

0 0