Studijsko putovanje u Mostar

09.06.2022 12:31
Slika

Biskupijski Caritas Mostar bio je domaćin Studijskog putovanja za nekoliko župnika banjalučke biskupije i vjernika laika angažiranih u radu Župnih Caritasa ove biskupije. Na području Hercegovine boravili su 7. i 8. lipnja 2022. godine gdje im je upriličen program pri Biskupijskom Caritasu Mostar i u dvije župne zajednice: u župi Studenci i župi sv. Ivana u Mostaru.

Nakon dolaska i smještaja u Duhovno-obrazovni centar Emaus u Potocima, goste je u Socijalno-upravnom centru Caritasa dočekao ravnatelj don Željko Majić sa suradnicima. Don Željko je gostima iz Banjaluke predstavio rad Caritasa Mostar koji ove godine obilježava 40. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Počevši od samog osnivanja Caritasa, sada već davne 1982. godine, don Željko je poseban naglasak stavio na sadašnje aktualne programe koji se provode u Caritasovim ustanovama i projektima. Kako je glavni razlog ovog Studijskog putovanja bio upoznavanje s radom Župnih Caritasa, voditeljica Odjela za Župne Caritase Darja Barbarić gostima iz Banjaluke je predstavila rad ovog Odjela. Nakon izlaganja, domaćini su poveli svoje goste prema župi Studenci, gdje ih je dočekao župnik don Ivan Perić. Prije svete Mise koja je slavljena pri samom dolasku, župnik don Ivan je predstavio samu župu i aktivne zajednice pri župi, s posebnim naglaskom na karitativne aktivnosti koje se tijekom godine organiziraju u župi Studenci. Gosti iz Banjaluke su, putujući do Studenaca, posjetili i Caritasov Dom za stare i iznemogle osobe Betanija u Čapljini, te su obišli i prirodni dragulj Hercegovine, vodopad Kravice, koji se nalazi na području župe Studenci.

Drugi dan ovog Studijskog putovanja bio je rezerviran za gradsku župu. U dogovoru sa župnikom don Ivanom Turudićem, gostima iz Banjaluke je omogućeno da se upoznaju s ovom župnom zajednicom, jednom od najvećih u BiH. Nakon posjeta molitvenom prostoru, u kojem je župnik don Ivan Turudić predstavio župne aktivnosti, gosti i domaćini su radni dio sastanka imali u prostorijama dvorane koja se inače koristi i za potrebe Župnog Caritasa.

Voditeljica Caritasa župe sv. Ivana Daria Maj detaljno je predstavila sve programe koje provode članovi ove župne sekcije, a uglavnom je riječ o srednjoškolcima, od kojih dvadeset nazoči svakom sastanku koji se redovito održava subotom. Osim Darie, obratila se i Jelena Šutić koja je pokrenula humanitarnu stranicu "Pomozi mojoj nevjeri", a koja djeluje pri ovoj mostarskoj župi. Nakon radnog dijela, a prije polaska upriličeno je kratko neformalno druženje u župnom caffeu.

Vjerujemo da će ovo dvodnevno druženje ostati u sjećanju prijateljima i kolegama iz Banjaluke te da će im bit od pomoći u njihovom daljnjem karitativnom radu. Iako se prilike u župama banjolučke biskupije dosta razlikuju od naših hercegovačkih, ipak se neki dobri primjeri i dobre prakse mogu primijeniti i u drugim i drugačijim okolnostima. Svaki kvalitetan susret svima je na obogaćenje pa se nadamo da je tako bilo i s ovim kratkim ali sadržano bogatim druženjem u Hercegovini.