Novosti

Susret bračnih parova u "Emausu"

 

28.09.2023 11:12
Slika
 

Ako je Bog na provome mjestu i sve drugo doći će na svoje mjesto  - poruka je  4. duhovnog susreta za bračne parove u Emausu , održanog 27. rujna 2023. godine

Susret bračnih parova u Emausu u organizaciji Caritasova Obiteljskog Centra, a pod duhovnim vodstvom fra Velimira Bagavca, don Tomislava Ljubana i don Željka Majića, protekao je u posebnom duhovnom ozračju u srijedu 27. rujna 2023. godine.

Fra Velimir je svome duhovnom nagovoru  potaknuo bračne parove da ustraju u ljubavi i postavljanju Boga u središte svoje obitelji.  Znanost i statistički pokazatelji koji prate razvede brakova pokazuju da je statistički zanemariv broj razvoda braka kod onih parova koji njeguju duhovnost i vjeru u svome svakodnevnom životu. Pored toga su tjelesno i psihički zdraviji i otporniji na brojne životne izazove.

Obiteljska i bračna savjetnica Anita Begić potaknula je raspravu i razmjenu iskustava među bračnim parovima, upitavši: Kada ste svome mužu ili ženi kazali kako vam se nešto sviđa na njegovom/njenom izgledu, karakteru i kada ste mu/joj zahvalili na nečemu što je uradio/la za vas?

Don Tomislav je istaknuo kako međusobno učimo jedni od drugih i zahvalio supružnicima  na njihovoj vjeri i hrabrosti za život  koja je opstala i nakon teških gubitaka. Nakon toga je pripravio supružnike za Svetu Ispovijed. Pred tri svećenika u tišini supružnici su revno ispovijedali svoje grijehe. Nakon Svete Ispovijedi pristupili su Klanjanju pred Presvetim Oltarskom Sakramentom gdje su molili za sebe i svoje obitelji. Na koncu je don Željko Majić prikazao na Svetoj Misi bračne parove i njihove obitelji  i  istaknuo važnost održavanja kao međusobnih odnsa tako i vertikalnog odnosa s Bogom. Uz pjesmu i molitvu bračni parovi su okrjepljeni Svetim sakramentom i  ojačani snagom Duha Svetog krenuli u daljnje životne izazove. 

Na susretu je sudjelovalo osamnaest bračnih parova iz hercegovačkih biskupija koji su se potaknuti duhovnim nagovorom uključili u razgovor i razmjenu vlastitih iskustava koja su im pomažu. Neki od komentara su: Možda neki misle da smo čudaci, da mi koji dolazimo redovito na Sv. Misu da mi nemamo grijeha (1); Svi smo mi grješni i pred Bogom jednaki (2); Ne prođe niti dan da sa suprugom ne popijem kavu (3); Uz Božju pomoć prevladali smo i najveće krize(4)…

Susret od četiri sata protekao je brzo sa željom da se ponovno susretnu, pozovu i druge parove i duže zadrže u međusobnom razgovoru. Vjerne duše su se brzo prepoznale i prihvatile one koji su prvi puta na susretu, koji su možda došli na nagovor supruge i s predrasudama, ali na koncu nisu požalili.

0 0