Uskrsna čestitka ravnatelja Caritasa

13.04.2022 13:12
Slika

Poštovani i dragi djelatnici i djelatnice, svi korisnici, suradnici i dobročinitelji Caritasa Biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan!

Zaključna molitva Anđeoskoga pozdrava Blaženoj Gospi završava riječima: „Po muci njegovoj i križu k slavi uskrsnuća privedeni budemo.“

Cijeli ljudski život protkan je mukom i križem. I jadan bi bio to čovjek i ljudski život kada bi i svoj ovozemaljski hod završio u punini muke i križa bez slave uskrsnuća svoga patničkoga tijela. No, Isus, Sin Božji, pravi Bog od pravoga Boga, koji je i sam patio, dragovoljno na sebe križ uzeo, svojim Uskrsnućem naznačuje uskrsnu slavu za sve koji idu za njim, koji dragovoljno uzimaju svoj križ, koji se odriču samih sebe poradi njega, koji sve smatraju gubitkom zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina našega, samo da Krista steknu i u njemu se nađu, kako je to pisao sv. Pavao Filipljanima u 3. poglavlju, svjestan da bez upoznavanja Isusa u patnjama njegovim, bez suobličenja smrti njegovoj nema ni prispijeća k uskrsnuću od mrtvih.

Dok nam se i ovoga Uskrsa pred očima redaju slike užasna rata i uništenja, dok nam do ušiju dopiru i u srce prodiru jecaji tolikih ucviljenih i prognanih, osamljenih i ostavljenih, dok se tama beznađa nad svijetom zastrašujuće nadvija, kao da bolje razumijemo one strašne događaje koji su pratili Isusovo  umiranje na križu, kada se hramska zavjesa razderala, zemlja potresla, pećine raspukle, grobovi otvorili... (Mt 27,51–53). I zaista da je sve ostalo na poviku Svršeno je! i na ovim vanjskim znakovima neba, zemlje i podzemlja, strah koji je zahvatio čovječanstvo imao bi svoje opravdanje. No, Krist je uskrsnuo! Muka, smrt i grob bili su prolaz u novi vječni Život. I, kako nam svjedoči sv. Matej, nije sam uskrsnuo. Nakon njegova uskrsnuća tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnula su i iz grobova izišla, barem na trenutak.

Na dan Uskrsa Isus se ukaza ne samo Gospi, i Apostolima koji su bili okupljeni u dvorani Posljednje večere zajedno s Marijom Majkom Isusovom, nego i braći kojih bijaše više od pet stotina (1 Kor 15,15,5-8) s vrlo jasnom i umirujućom porukom: Ne bojte se! Taj isti glas Neba ohrabrio je Mariju Djevicu iz Nazareta da primi pod srce Sina Božjega i u krilo na Kalvariji Sina Božjega i Sina svoga; ohrabrio je uplakanu Mariju Magdalenu na vratima prazna groba, zastrašene apostole u dvorani Posljednje večere, tolike svete mučenike na mučilištima stoljetnih progona, tolike koji su u nadi protiv svake nade snagom vjere nadvladavali sve životne kušnje, križeve i poteškoće. Stoga je i ova poruka danas svima nama, posebno članovima velike karitativne obitelji, poruka Uskrsloga: Ne bojte se! Ne bojte se svijeta i zakona svijeta, jer Krist je pobijedio svijet (Iv 16,33). Ne bojte se jer On nam je obećao da nas ne će ostaviti same kao siročad (Iv 14,15), da će biti s nama do svršetka svijeta.(Mt 28,20).

Zato i želimo s  vama danas zahvaljivati predobrom Bogu Ocu, i Uskrslom Sinu Njegovu, u snazi Duha Svetoga za dar što ga i u ovo vrijeme tame, grijeha i svakoga ljudskoga poroka, u snazi vjere ispunjeni njegovom ljubavlju, poput Veronike, prepoznajete u onima u kojima On na poseban način želi biti prepoznat: u bolesnima, gladnima, žednima, neukima, nemoćnima, patnicima; što se po dobrim djelima, poput Marije i apostola, ne umarate biti svjedocima Kristova Uskrsnuća i svetoga djela Otkupljenja.

Svim djelatnicima i djelatnicama, korisnicima, suradnicima i dobročiniteljima Caritasa Hercegovačkih biskupija kao i svima koji ispovijedaju vjeru u Krista Uskrsloga želim i od Boga molim mir i radost Uskrsa, ispunjen svjetlom vjere, nade i ljubavi.

Svima sretan, blagoslovljen i mironosan Uskrs!

Don Željkko Majić,

ravnatelj Caritasa