„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
, 2009-12-16
            Prijatelji u životu svakoga čovjeka imaju važno i posebno mjesto. I knjiga Sirahova u Starom Zavjetu kaže da je našao blago onaj tko je našao prijatelja. Biskupijski je Caritas Mostar svjestan da bez prijatelja i dobročinitelja ne može jednako dobro i kvalitetno obavljati svoj posao. U znak zahvalnosti na prijateljstvu i djelotvornoj ljubavi koju godinama prima od svojih dobročinitelja Caritas Mostar je organizirao Večer Prijatelja Caritasa. Ta večer upriličena je 12.12., dan uoči Treće nedjelje došašća, Nedjelje Caritasa. Program koji su pripremili dr.don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa i njegovi djelatnici održao se u Kući susreta Emaus u Potocima. Treći je to put da Caritas Mostar za svoje dobročinitelje organizira program u kojem uz zahvalu za pomoć i potporu svojim prijateljima želi također predstaviti aktivnosti i aktualnosti iz svoga rada.
Tema večeri bila je Barijere u nama i oko nas. Tako je glasio i naslov filma, snimljenog u Caritasovoj kućnoj radinosti, kojim se željelo prikazati na kakve sve barijere u svome životu nailaze osobe s posebnim potrebama, žene žrtve nasilja u obitelji, stari i nemoćni te svi nezaštićeni i najosjetljiviji članovi našega društva.
U svome pozdravnome govoru dr.don Ante Komadina je uz zahvalu svim dobročiniteljima iznio i neke zanimljive podatke iz Caritasovih projekata. Izdvajamo sljedeće: Samo u mjesecu rujnu ove godine kroz Caritasov ured za razgovor prošlo je preko 300 osoba. Više od 200 dobili su pomoć u hrani, odjeći, lijekovima ili skromnu novčanu potporu. Preko 120 osoba htjele su biti saslušane, željele su samo razgovarati. Svakodnevno u Caritasovim ustanovama i projektima skrbimo za preko 80 osoba s posebnim potrebama – djece i odraslih. Godišnje naše medicinske sestre prijeđu oko 35.000 km (put oko Zemlje: 40.000 km!) i obave oko 4.000 posjeta njegujući 180 starih i nemoćnih osoba. Naše prihvatilište za žrtve nasilja »Mirjam« ove godine slavi desetu obljetnicu postojanja. Mnogo je žena i djece koja su prošla kroz Caritasovo prihvatilište. U Caritasovu Obiteljskom savjetovalištu tijekom godine preko 150 osoba zatraži stručnu pomoć obiteljskih savjetnika: psihologa, teologa i svećenika. Obavi se preko 500 sati terapijskih razgovora. To su samo neki pokazatelji koji govore o duhovnoj i materijalnoj bijedi u kojoj se nalazimo.
Biskup Ratko Perić, obraćajući se okupljenim dobročiniteljima, također je govorio o barijerama, navodeći primjer svećenika Ivana Marije Vianneya koji je s mukom svladao intelektualne barijere ali je po svojoj svetosti postao uzor svim svećenicima. Naveo je zatim primjer svetog Pavla i njegove barijere na koje je nailazio šireći radosnu vijest te primjer Isusa u Getsemanskom vrtu koji je imao i svladao najveće barijere, podlažući se Očevom planu i pobijedivši smrt.
I okupljeni prijatelji Caritasa imali su priliku reći što ih je motiviralo da pomažu Caritasu u njegovom radu, izražavajući želju da se krug prijatelja Caritasa poveća te da se više ljudi upozna s Caritasovom djelatnošću.
Večer je završila zajedničkim druženjem, a večer su pjesmom i sviranjem obogatili Jelena Ostojić i Josip Rozić iz župe sv. Ivana iz Mostara.
 
2009 - 2018. © sva prava pridržana - Caritas Mostar