, 2012-10-29
Od svakog radnika poslodavac očekuje potpunu predanost u ispunjenju radnih obveza. Tako je i u Crkvenim institucijama, s tim da bi svaki djelatnik na ovome području trebao biti svjestan kako u svoju službu pozvan od samoga Boga.
A kako karitativni djelatnici biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan odgovaraju na svakodnevni Božji poziv i milost koju im daje za obavljanje svojih dužnosti? Odgovor na ovo pitanje mogli su otkriti sami Caritasovi djelatnici na duhovnim vježbama nazvanima „Vjera i djela“ što ih je u duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ u Potocima od 26. do 28. listopada ove godine održao don Željko Majić.
Trodnevni program počeo je u petak 26. listopada večernjim razmatranjem i zazivom Duha Svetoga. U iduća dva dana sudionici vježbi ulazili su jutarnjom molitvom, a u kapelici je služena Sveta misa. Svećenici su bili na raspolaganju i za sakrament pomirenja.
U subotu 27. listopada organizirana je zajednička duhovna obnova, odnosno razmatranje za Caritasove djelatnike i za članove Biskupijskoga pastoralnoga vijeća, predsjednike župnih pastoralnih vijeća i bliže suradnike u župnome pastoralu. Don Željko Majić predstavio je kalendar susreta i slavlja u Godini vjere u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a ravnatelj Caritasa ovih dviju biskupija don Ante Komadina predložio je potencijalne načine za organiziranje karitativnih akcija u pojedinim župama.
U popodnevnom razmatranju namijenjenom za Caritasove djelatnike voditelj duhovnih vježbi podsjetio je na uloge dviju žena iz izraelskoga naroda, Estere i Djevice Marije. Obje su odigrale ogromne uloge. Estera je spasila Židove, a Marija cijelo čovječanstvo. Iako im nije bilo lako u potpunosti žrtvovati svoje živote za ispunjenje Božjih ciljeva nisu ni pomišljale o negativnom odgovoru na Božji poziv. Tako su i Caritasovi djelatnici u određenom životnom trenutku trebali odgovoriti na isti poziv kojega moraju biti svjesni svakoga dana, što nije lako. A ako im uzori budu ustrajne i hrabre Estera i Marija, jasan je don Željko, s lakoćom će preskočiti svakodnevne prepreke.
U razmatranju zadnjega dana duhovnih vježbi, u nedjelju 28. listopada, don Željko je govorio o apostolatu kao sveukupnom djelovanju Crkve od Isusa do danas. U širem smislu riječi apostolat je nastavak djelovanja Dvanaestorice te su apostoli sve krštene osobe, a u užem smislu, apostolat je direktno svjedočenje pojedinog katolika za Krista. U najužem značenju apostolat je Crkveni rad u određenom području. Djelatnike Caritasa voditelj podjeća da bi ove zadaće trebale biti njihov život. Pozvao ih je i na svakodnevno podizanje letvice, odnosno na djelovanje u vjeri i ljubavi, a ne samo u profesionalnom angažmanu jer, zaključuje don Željko, i sama misao vodilja Caritasovih djelatnika jest „Caritas Christi urget nos“ što u prijevodu znači „Kristova nas ljubav pokreće“.