, 2013-12-16

Caritas hercegovačkih biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan potporu za svoj rad i svakodnevnu skrb o najpotrebitijima, uz inozemne donatore, dobiva i od pojedinih domaćih osoba koje na razne načine pomažu rad ove Crkvene organizacije. Stoga je u četvrtak 12. prosinca 2013.  u prostorijama rehabilitacijskoga centra Sv. Obitelj upriličen „Susret prijatelja Caritasa“ .

Pozdravnu riječ uputio je ravnatelj Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina koji je u svome obraćanju naglasak stavio na djelotvornu ljubav: „Koliko god nam to nekad izgledalo dvojbeno, zbog silovitih napadaja zla, djelotvorna ljubav je najjača moć, jer je božanskog podrijetla, i Bog po njoj sve čini novo: od Darovatelja preko izvršitelja do primatelja ljubavi!“.

Prijatelje Caritasa don Ante upoznao je s novostima i važnijim događajima vezanim uz aktivnosti Caritasovih ustanova i projekata. Predstavljeni su: „Spes“ Centar za djecu, mlade i obitelj, „Betanija“ dom za stare i iznemogle s hospicijem u Čapljini i „Rad-dar“ društvo ograničene odgovornosti u kojemu su zaposlene tri osobe s invaliditetom. Ravnatelj Caritasa izrazio je žaljenje zbog projekata koji „vise u zraku“ nakon prestanka inozemne potpore, a to su kućna njega starih i bolesnih i obiteljsko savjetovalište.

Pastirsku riječ uputio je biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić koji je okupljene prijatelje Caritasa posjetio na 21 dogmu o Isusu Kristu: “Da bismo prihvatili ove istine, malo nam pomaže svjetlo moždanoga ili očinjega vida, ovdje se hoće svjetlo srca, svjetlo vjere“.

Upravo su slušatelji ovih biskupovih riječi oni koji u današnjem suvremenom svijetu „brzog življenja“ svjetlom srca vide bližnje u nevolji kojima neizravno pomažu podupirući rad Caritasa. Biskup je ukratko progovorio i o dječjoj iskrenosti na što su ga potaknula djeca iz caritasovog vrtića „Sv. Josip“ koja su svojim simpatičnim plesnim točkama razgalila srca prisutnih.

Organizator susreta svojim gostima predstavio je i prezentaciju „Srce koje vidi“ u kojoj su prikazani pojedini projekti kako bi prijatelji Caritasa, ne samo srcem, već  i očima vidjeli praktičnu primjenu svoje podrške.