„Sve što činite neka bude u ljubavi“ 1 Kor 16,14 ###
napredno pretraživanje#
#
 
, 2014-08-26

U petak, 25. srpnja Caritas Mostar organizirao je iznimno vrijedan konvoj humanitarne pomoći. Uz koordinaciju (nad)biskupijskih Caritasa i župnih ureda pomoć je dostavljena obiteljima iz mjesta Kopanice, Vidovice, Prud i Jenjić u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te Caritasu Banjalučke biskupije za obitelji koji su pretrpjele najteže posljedice nedavnih katastrofalnih poplava.

Podsjećamo da je Caritas hercegovačkih biskupija među prvima reagirao u pomoći poplavljenima.
Veliki broj pojedinaca, ustanova i poduzeća priključili su se Caritasovim akcijama darivajući i novčana sredstva. Po odredbi biskupa Ratka Perića u svim župama i crkvama hercegovačkih biskupija prikupljena je i milostinja za stradale u ovim poplavama. Prilozima od milostinje iz hercegovačkih župa prikupljeno je ukupno 165.530,16 KM. Prilozima pojedinaca, javnih ustanova i poduzeća s područja Hercegovine koja su predana Caritasu hercegovačkih biskupija prikupljeno je dodatnih 25.396,60 KM što dovodi do ukupnog prikupljenog iznosa od 190.926,76 KM.

Veći dio novca prikupljenog u akcijama Caritasa Mostar utrošen je za nabavku 100 kombiniranih štednjaka, 100 hladnjaka, 60 štednjaka na kruto gorivo, 100 kreveta, 80 ormara, 50 trpezarijskih stolova i 200 stolica. Uz to je ranije nabavljeno i 100 građevinskih kolica, 100 lopata, 100 metli, 1000 rukavica, 1000 maski i 1000 vreća koji su poslani u različite krajeve BiH za pomoć u čišćenju.

Konvoj je stigao u Orašje u pratnji ravnatelja Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina i djelatnika koji koordiniraju aktivnostima vezanima za poplave od kuda je manjim prijevoznim sredstvima, automobilima, traktorima i kamionima prevezen na ugrožena područja.

Dokaz je ovo neizmjerne velikodušnosti i solidarnosti Hercegovaca s nastradalima. Ni ovaj put nije bilo važno tko pripada kojem narodu niti kojoj vjeri. Važno je bilo jedino pomoći onima koje je ova katastrofa zadesila.

Pomoć i zalaganje za poplavljene nastavlja se i dalje. Od preostalog novca i onog koji će naknadno pristići nabavit će se građevinski materijal i ostale potrepštine prema zahtjevima s terena. Sva materijalna dobra koja se prikupe u narednim mjesecima također će preko mreže Caritasa u BiH biti upućena onima kojima je takva vrsta pomoći potrebna.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u Caritasovim akcijama, potičemo vas i dalje na djelotvornu ljubav prema ljudima u nevolji i pomoć najpotrebnijima i uzdamo se da će vam Gospodin za svaki vaš i najmanji dar stostruko uzvratiti. 

 

                       

                         

                         

                       

 
2009 - 2018. © sva prava pridržana - Caritas Mostar