Dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem BETANIJA

Na blagdan Gospe Lurdske, zaštitnice bolesnika, 11. veljače 2013. godine Caritas je otvorio vrata doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem BETANIJA u Čapljini. Otvaranjem ove ustanove počelo je pružanje usluga palijativne skrbi (sveobuhvatne - zdravstvene, psihološke, socijalne i duhovne) s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću. 

Zbog velikog zanimanja i potrebe za većim smještajnim kapacitetima 2017. godine je uz financijsku pomoć Renovabisa, Hrvatske vlade i drugih donatora započelo proširenje objekta, a dogradnja je dovršena tijekom 2019. godine. Smještajni kapacitet novoga krila Doma je 40 kreveta,  od čega 20 osoba s demencijom smještenih u prilagođene prostorije na trećem katu te 20 pokretnih i polupokretnih osoba smještenih na drugom katu. Na prvom katu skrbimo o 34 polupokretne i nepokretne osobe, a u hospicijskom odjelu o osam palijativnih bolesnika. Od 1. svibnja 2023. Ustanova nudi smještaj i njegu za 8 socijalno najugroženijih osoba.  Ukupan smještajni kapacitet je 90 kreveta raspoređenih u trokrevetne, dvokrevetne i jednokrevetne sobe.

Dom se prostire na površini od 3.200 m², od čega 400 m² prostranog vrta u kojem korisnici provode socijalne aktivnosti tijekom toplijih dana. Interijer je u potpunosti prilagođen potrebama naših korisnika. Posjedujemo dizala za bolesničke krevete, a omogućena je prohodnost bez barijera za invalidska kolica tako da svi pacijenti samostalno ili uz pomoć medicinskih sestara i njegovateljica mogu boraviti u svakome kutku Doma. Prehrana koja se priprema u našoj kuhinji je u potpunosti prilagođena zdravstvenom stanju korisnika. U sklopu Caritasova pastoralno-socijalnoga centra nalazi se i molitveni prostor, a župnik župe Sv. Franje Asiškoga Čapljina na raspolaganju nam je za pružanje duhovne skrbi. 

Pružamo 24-satni medicinski nadzor koji uključuje cjelodnevnu njegu za nepokretne, polupokretne i pokretne stanare. Nudimo i usluge socijalnog radnika, odgovarajuće mjere socijalne zaštite kako na razini naše Ustanove tako i za svakog pojedinačnog korisnika u skladu s njegovim potrebama. Na raspolaganju korisnicma je i psihologinja, voditeljica Dnevnog centra za osobe s demencijom koji je u sklopu projekta "Ne zaboravi" počeo s radom u našem Domu u listopadu 2019. godine.

«Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.» (Mt 11,28)
BETANIJA 
Dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem 
Gojka Šuška bb, BiH - 88 300 Čapljina,
Tel./Faks: 036 806 202
e-mail: betanija.caritas@tel.net.ba 
http://betanija.ba/ 
www.facebook.com/dom.betanija 
0 0