Radionice za osobe s invaliditetom BETLEHEM

Nakon višegodišnje institucionalne skrbi o osobama s invaliditetom na području Grada Mostara, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan ovoj populaciji je na sličan način odlučio pristupiti  i na području općine Čapljina. Početkom 2011. godine otvorena je radionica za osobe s invaliditetom BETLEHEM u koju je na radno-okupacionu terapiju počelo dolaziti šest osoba. Unajmljene i prilično male prostorije, velika frekvencija vozila u užem središtu grada,  prolaznici s pogledima i neizravnim pitanjima te još mnogo toga obilježilo je početak djelovanja radionice u najjužnijem hercegovačkom gradu na Neretvi. No, ljubav što ju mogu dati samo osobe s posebnim potrebama bila je jača od svih prepreka.

Izgradnjom Pastoralno-socijalnog centra «Sv. Franjo Asiški» u sklopu kojeg djeluje i Caritasov Dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem BETANIJA radionica je nagrađena za svoje strpljenje i marljivost. U studenom 2012. godine dobili su adekvatne prostorije – radionicu, kuhinju, ured, dva toaleta i sve to bez prepreka za osobe s invaliditetom. Nestala je buka automobila, a dobili su prostrano dvorište, zelene površine i nove korisnike. Od tada radionicu svakodnevno pohađa 14 osoba o kojima skrbi dvoje instruktora.

Krajem ljeta 2013. godine košarkaš Bojan Bogdanović BETLEHEMU je donirao novi kombi. Ovo vozilo svakodnevno prijeđe oko 150 km u transportu korisnika čiji su obiteljski domovi raspršeni po raznim mjestima čapljinske općine. U dvorištu su postavili i koš, a često se druže sa starim i  iznemoglim osobama. Izradom raznih rukotvorina u drvetu, pozivnica za vjenčanja te uramljivanjem fotografija i umjetničkih slika, a najviše po uključenosti u sve bitnije društvene događaje u Čapljini i šire,  korisnici BETLEHEMA i njihove obitelji dobili su mjesto u društvu koje im prema svim pravima pripada. Od početka djeluju vođeni mišlju Majke Terezije: «Ne možemo činiti ništa veliko, samo male stvari s velikom ljubavi».
 «Blago čistima srcem: oni će Boga gledati. » (Mt 5,8)
BETLEHEM
Radionica za osobe s invaliditetom 
Gojka Šuška bb, BiH - 88 300 Čapljina,
Tel./Faks: 036 806 202
e-mail: radionica.betlehem@gmail.com 
www.facebook.com/radionica.betlehem 
0 0